Начало / България / Започна кампанията „Осинови книга” на Националната библиотека

Започна кампанията „Осинови книга” на Националната библиотека

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”започва кампанията „Осинови книга“, чрез която се надява да събере достатъчно дарения за реставрация на ценните старопечатни книги, съобщи manager.bg.

Шуменското училище „Йоан Екзарх Български“ е първият осиновител. Благодарение на средствата, предоставени както от ученици, така и от учители, Националната библиотека е успяла да реставрира ценна старопечатна книга.
„Библиотечните книги, към които има траен интерес, се нуждаят постоянно или твърде често от реставраторска грижа. – пише на сайта на библиотеката. – Макар и защитени чрез по-ограничения достъп до тях, най-ценните колекции от ръкописи, старопечатни издания, архивни документи и фотографии също се налага да бъдат подложени на процедури, продължаващи техния живот.“

Една реставрация на книга или ръкопис може да струва от 1500 до 8000 лв., като цената зависи до голяма степен от обема или щетите, които са нанесени.
Кой може да стане „осиновител”? Всеки, който почувства желание да направи този жест, казват от Националната библиотека. Дарителството може да е еднолично, от държавна или частна институция, от обществени организации.

Какво получава „осиновителят”? Правото неговото име да бъде вложено чрез художествено изработен етикет в кутията за дълготрайно съхраняване на документа. Правото да получи достъп до оригинала в неговия първоначален и/или реставриран вид.

Освен това осиновителят се удостоява с Дарителска грамота, направена специално за програмата и подписана от Директора на НБКМ. Имената на дарителите се вписват в разделите „Осиновители” и „Осиновени книги” и се оповестяват публично за текущата година в подходящи тържествени моменти – Деня на народните будители (1 ноември), Празника на Библиотеката (10 декември) и др.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …