Начало / Класации / Най-влиятелните женски персонажи в литературата

Най-влиятелните женски персонажи в литературата

Повечето водещи персонажи в книгите са мъже. Но тъй като март е месец на жените, порталът flavorwire.com представя 10 от най-влиятелните женски персонажи в литературата.

1. Джейн Еър.
Един от първите женски персонажи с изразена индивидуалност. Макар тя да страда много, винаги намира начин да се изправи на крака.

2. Хармаяни Грейнджър.
В историята за Хари Потър Хармаяни започва като начетена досадница, но се превръща в умна красавица, която многократно спасява кожите на най-добрите си приятели (Хари и Рон Уизли).

3. Батската невяста.
Джефри Чосър не е имал идея да я прави водещ персонаж. Тя обаче се оказва героиня с изразена индивидуалност и възможност за контрол над другите.

4. Катнис Евърдийн.

Катнис печели огромна популярност в момента покрай хитовата поредица „Игрите на глада”. Но всяко момиче, което умее да стреля така, заслужава уважение.

5. Хестър Прин.
Макар тя да е често представяне като жертва, героинята на Натаниел Хоторн винаги се измъква от трудностите с високо вдигната глава.

6. Еовин.
Историите на Толкин не са популярни със силните си женски персонажи, но Еовин с откровява като силна жена, която убива Повелителя на насгулите.

7. Лира Балекуа.
Макар да е само на 12 години в началото на трилогията „Тъмните му материи” от Филип Пулман, тя печели сърцата на читателите със своята силна воля.

8. Джени Крауфорд.
Джени от „Техните очи гледаха бог“ на американката  Зора Нийл Хърстън независимо какви препятствия й поставя живота, винаги намира начин да ги прескочи.

9. Мулан.
Макар да я познаваме като анимационен герой, жената-войник се ражда още през VІ век в китайска поема – „Баладата за Мулан”. В първоначалната версия тя е 17-годишна, експерт по оръжията и бойните изкуства.

10. Лисбет Саландер.
Може би най-силната жена от изброените. Тя е изключителен хакер, а трудното детство калява нейния характер. Бруталността на Лисбет е несравнима.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …