Начало / Любопитно / Колко струва е-книгата?

Колко струва е-книгата?

Много се дискутира каква трябва да е цената на книгата на електронен носител. Сайтът ipgbook.com дава информация за бизнеса с книги и внася яснота по въпроса.

Колко струва печатната книга

Печалбата от една книга с твърда корица е около 10%, а с мека – 7,5%, като процентите варират с малко при различни договорки. Авторът взима 1,2 долара от копие, струващо 14,95 долара. 10 000 копия – един средно добър тираж, докарват на автора 11 000 долара. Не е зле, обаче трябва да се вземе предвид факта, че отнема 1-2 години усилена работа, за да се напише книга. Извод – повечето автори запазват стандартната си работа, което прави нещата още по-трудни.

Колко взима издателството? Средно – 50%. При спомената цена от 14,95 – 7, 48 долара. 10 000 копия правят печалба 74 000 долара. Отпечатването на 10 000 копия върви към долар и 50 цента на копие, общо 15 000 долара. Прибавяме 11 000 за автора, издателя остава с 48 000. Добър приход, обаче той трябва да покрие разходите за офис, склад и служители. Накрая излиза, че издателя печели почти колкото автора.

Публична тайна е, че дори най-добрите автори се нуждаят от редактори. А добрите редактори не работят сами. В повечето случаи книгата става по-добра след процеса на редактиране. Не става въпрос само за правописни, пунктуационни или граматически грешки. Често редакторите правят промени в структурата на книгата, които я правят по-интересна за целевата аудитория и съответно – повече продажби.

Тази помощ обаче се пренебрегва в публичното пространство, защото в крайна сметка авторът е марката, не издателството. Ако разделяме респекта между всички страни, това ще отклони маркетинговия фокус. А цената за редактиране, дизайн и т.н. е висока, по-висока от тази за отпечатване на книгата.

Колко трябва да струва електронната книга

В такъв случай колко трябва да плащаме за електронно издание на отпечатаната книга на цена 14,95 долара. Повечето хора биха отговорили „нищо”, защото няма дизайн, няма отпечатване, няма склад, няма транспорт като разходи. Електронното издание де факто преминава през жици.

Но това е грешно разбиране на това какво се иска, за да имаме успешна книга. Електронната книга също иска скъпа редакция, спомената горе. За да има успех, трябва да има и реклама, маркетинг, публичност, разпространение. Също както печатната. Печалбата на автора остава същата за е-книга, макар цялостната цена да е по-малка.  Вече отбелязахме, че за примерното издание от 14,95 долара, 1,5 долара отиват за печатане и някъде още толкова за склад и транспорт. Онлайн търговецът обаче работи на по-висок марж, по-голям обхват трябва да е покрит, отколкото книжарниците и съответно има 2, 00 долара разход.
Вадим разходите, типични за печатно издание, и виждаме, че електронната книга излиза най-малко 10 долара. По-малко, отколкото версията на хартиен носител, но не е и символична цена. Не е 99 цента, нито 5 долара. Е-книгите, като се има предвид, че заемат все по-голяма част от този бизнес, взимат своя дял за редактиране и маркетинг.

Условията на „Амазон”

Има два начина, по които издателите работят с „Амазон” – „Agency Model” и „Wholesale Model”. Между тях има доста тънки, но важни разлики, обаче гръбнакът остава същия – как се разпределят парите между отделните страни. Само 6-те най-големи издателства имат маркетинговата мощ, за да притиснат „Амазон” да приеме първия модел. Той позволява на издателството да задържи 70% от цената на електронната книга. Останалите трябва да се примирят с втория модел – 50%. А 20% разлика въобще не са малко.

Сега „Амазон” настоява да взима още по-голям дял от цените на печатните и е-книгите. Как да си позволят издателствата да публикуват добри книги, при положение, че взимат толкова малко от цената.? Няма да могат. Виждаме какво изоставане се налага да наваксват по-малките издателства.

А независимите издатели са важни за оформянето на културата. Те са причината в Америка да продължава почти да няма добър автор, който да не е издаден.

Фото: engadget.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Един коментар

  1. Станислав

    е ще ме извините ама сметките са смешни цената на книжното тяло , полиграфията и дистрибуцията е не по малко от 2/3 от цената на една книга освен ако е супер хит с надценка а по вероятно е да е 3/4 , така че книгата от 15 долара няма никаква причина освен лакомия да струва над 4,99, а в нашите български условия надценката в книжарницата не пада под 20 процента