Начало / Читатели / Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото

Obrázek WhatsApp, 2024-06-28 v 08.33.36_834041e7

Немирният и палав герой е пример за непослушание… но кой не е вършил пакости като малък. Пък и като се замислим, съкровищницата на детската литература е пълна точно с такива персонажи – така че и Тото е нещо средно между Том Сойер и Карлсон, който живее на покрива. Затова е напълно нормално сега да се превърне в пръв приятел на хлапетата през ваканцията.

Популярната комикс поредица на французите Франк Жирар и Серж Блок е вече добре позната и у нас. Кратките истории бързо премахват всяка намусена или пък отегчена физиономия и носят единствено забавление. От „Тото“ вече може да намерите цели 11 броя – започнете с първия „Който ви разсмива…“ и продължете в летните дни чак до най-новия, 11-ия, наречен „Училището свърши“.

Идеята за Тото се появява първо в главата на родения през 1965 г. Франк Жирар. Зад успеха на серията стои всъщност дългогодишна работа – Жирар отдавна е в издателския бизнес. С рисувани книги за деца и възрастни се занимава вече трето десетилетие, а своя собствена серия измисля за първи път преди повече от 20 години.

Когато на пазара се появява Tourbillon, Жирар забелязва, че комиксите винаги се четат и от родителите на децата – първо, за да контролират съдържанието, а наред с това… и сами да се позабавляват. Затова французинът измисля и поредица, която е само за големите, наречена Tornade. Но пък започва да съжалява, че губи децата като читатели и насочва усилията си към създаване на герой, който да е лесен за запомняне и разпознаване от малки и големи – така идва ред на Тото.

Приключения от сърце и за много смях – това е Тото

Obrázek WhatsApp, 2024-06-28 v 10.31.06_eb9eaf7e

За проекта Франк Жирар привлича един от най-известните творци сред илюстраторите в родината си. Серж Блок сега е на 67, а рисуване и илюстрация учи навремето във френския Страсбург. Още тогава мечтае да създава книги за деца. Кариерата му обаче далеч не се изчерпва с това – Жирар е художествен директор на френски списания, а качеството на илюстрациите му го прави желан автор и за световни издания като „Ню Йорк Таймс“, „Монд“, „Нувел обсерватьор“ и др.

Работи и в рекламния бизнес, като създава маркетингова визия за „Кока-кола“, „Хермес“, „Самсунг“ и други големи корпоративни играчи. С удоволствие рисува и пощенски марки – през 2010 г. излиза цяла серия, която до днес се ползва във Франция. Голямата му страст обаче остават книгите. Освен че рисува комикси в родната си Франция, създава графичен роман в съавторство с японеца Кундо Кояма.

Други творби на Серж Блок пък са излагани в галерии по цял свят – от Париж през Ню Йорк до Токио, Сеул и Берлин. Сега художникът разделя времето си между Ню Йорк и Париж, но винаги намира време да изобрази на белия лист и поредните приключения на Тото.

Днес може да кажем, че идеята за Тото се оказва повече от успешна – кратките анекдоти се схващат по един начин от децата и по друг от големите. Но се харесват на всички!

Разгледайте всички книги от поредицата

За Тото разказа Краси Проданов

Изображения от @helikon.publishing

Прочетете още

eye-4572820_1280

Филми за… препрочитане

Някои от тях вече са класики Лятото е време за експерименти – или пък просто …