Начало / Без категория / Шарени като лятото – книги за най-горещото време

Шарени като лятото – книги за най-горещото време

Ето заглавия, които нямаме търпение самите ние да разгърнем

etienne-girardet-KJUxU9Nhm8U-unsplash

Сезон за романтични четива според някои – за други пък идеално време за трилър! Дългите светли вечери изкушават с възможността за хубава напитка и екзотично пътешествие – разбира се, отново с книга в ръце. Събрахме точно такива предложения – все заглавия, които носят удовлетворение и баланс. При това има както за тялото, така и за душата.

Ето я лятната ни колекция – шарена и пъстра, като за всеки вкус, но на място именно през лятото

Трилър мания в горещините

Градуси на напрежение това лято ще разпалват книги като „Моят мрачен Ромео“ на Ел Джей Шен и Паркър Хънтингтън – интригуващ и изкусителен роман, или пък „Нощната къща“, която изненадва с това, че е първият роман на ужасите от Ю Несбьо. „Моят мрачен Ромео“ предлага пъстра палитра от интриги и поквара, докато книгата от северния майстор се впуска на разходка сякаш в ада.

Драматични истории за по-добър тен

Всъщност внимавайте със слънцето, докато гълтате страниците на „Под нулата“ от Дейвид Кеп. Познаваме името му от филма „Джурасик парк“ – той е негов сценарист. Трилърът, който ни предлага, прилича на най-добрите истории на Майкъл Крайтън – непознат организъм стоварва върху главите ни неописуеми вреди. Трима души се изправят срещу него, само дето има един проблем – никога досега не са са виждали.

И още един трилър печели по точки, ако всичко на плажа ви изпълва с досада – Крис Картър пише „Възмездие“, сякаш си играе с човешките съдби – авторът ги разхвърля като кибритени клечици, а по страниците на книгата му вилнее хитър убиец.

Превъртаме назад страниците на живота

Книга, с която да запомним лятото – това е „Момичетата от Пърл Харбър“ на Сорая Лейн. Авторката възкресява спомена за едни от най-драматичните дни на Втората световна война. Човешкият живот не струва пукната пара, а приятелството и любовта сякаш са сенки, останали в миналото. Нищо вече няма да е същото за три момичета, чиито мечти са умрели с първата бомба, паднала върху Пърл Харбър.

Още по-назад, в минало направо сладко и митологично, ни води едно българско заглавие – от станалата популярна вълна от книги, ровещи в историята ни и откриващи в нея всичко по широката скала от родолюбие до магии. „Кера“ на Веселина Кожухарова е за жена, която сънува странни сънища – реалността се преплита с преживяното от богомилка, поела на свещена мисия.

Letni

Има книги, които печелят още със заглавието

Нали е лято – склонни сме повече да експериментираме… Затова хващаме така, на сляпо, „Кратък дневник на съвпаденията“ от Доменико Дара – и се оказва, че държим в ръце необикновена книга, в която главен герой е любовно писмо, запечатано с восък и без подател…

„Къщата с вратите“ също предизвиква – както и името на автора. Тан Туен Ен има вече три номинации за Букър, а тук описва живота на Съмърсет Моъм. Пътешествие, изтънчено като чаша студено просеко…

Като е лято… нека да е гръцко

В тон с мислите ни, Вера Александрова предлага общо 29 пътеписа за най-предпочитаната лятна дестинация – обагрени с 205 снимки. Книгата ѝ „Гърция: Непознатите Циклади“ може да ни предизвика или пък да ни накара да открие и ние свой летен рай.

Всъщност и книгите са достойни за тази роля. Нали осигуряват дълги, лениви и отдадени на четенето горещи дни. Дали ще е на плажа, или пък под дебела сянка, това зависи от вас. От нас са заглавията.

Книги за лятото подбра Краси Проданов
Снимки от Chen Mizrach и Etienne Girardet за Unsplash

Прочетете още

Toto3

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото Немирният и палав герой е пример за непослушание… …