Начало / Ревюта / За кризите на идентичността

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център

КНИЖАРЯТ КалияПроблемът Спиноза е роман, който проследява законите на човешката природа във всичките ѝ особености и проявления. В книгата наблюдаваме два, на пръв поглед, напълно различни сюжета, които с развитието на наративна се преплитат за момент в едно, преди отново да поемат всеки в посоката си. Ървин Ялом умело смесва факти с художествена измислица. Майсторски използва уменията си като психотерапевт, за да обрисува два ярки исторически образа. Единият е Барух Спиноза – философ със силно изразена концепция за Бог, природата и човешката свобода, който бива отлъчен от еврейската общност именно заради възгледите си.

Веднага след него авторът ни среща с младо момче с големи идеи и идеали – Алфред Розенберг. Той е отявлен противник на еврейския етнос. В душата му бушуват страсти и стремежи за мъст срещу тези, които разпознава като свои врагове. Спиноза ще навлезе в живота му през трудовете си и ще създаде смут в душата на този буен младеж, и задочно ще се опита да постави въпроса уважението и любовта между хората, без значение от етноса и религията.

„Проблемът Спиноза“ е силна история за кризите на идентичността и за цената, която плащаме, оставайки верни на себе си на всяка цена.

257980-img84913_82af04481c1fa60bd4cee05e1793d2d2