Начало / Свят / Французин написа роман за насилника Йозеф Фрицл

Французин написа роман за насилника Йозеф Фрицл

Френският писател Режис Жофре написа роман по случай, разтърсил света – за австриеца Йозеф Фрицл, който държа затворена в мазе и насилва дъщеря си в продължение на 24 години, вследствие на което тя му роди 7 деца. Трагедията завърши с освобождаване на жертвите и осъждане на изверга.

Жофре е запазил автентичното име на главния герой в „Claustria”, разказва „Ди пресе”. С истинското си име е и съпругата му, чиято героиня през цялото време знае какво се случва в злокобното мазе и е съучастник на Фрицл. Знаят и съседите, които през цялото време си мълчат. Имената на децата на престъпника са променени.

Сюжетът на романа е за насилието – от раждането на идеята за него, до бъдещето на жертвите, проследено до средата на ХХІ век. Две от децата на кръвосмешението умират още, щом излизат на свобода – чистият въздух ги отравя. Дъщерята на Фрицл става мултимилионер чрез написването на спомените си и доживява старини, чийто край идва с болестта на Алцхаймер. Единственият наистина спасен е най-малкият син на изверга. Единствено той успява да изживее дните си нормално, да избегне травмата на братята и сестрите си и дори да обича баща си.

Романът предизвика големи дебати в Австрия, още повече, че негов автор е чужденец, който не знае немски. Според критиката обаче книгата е успяла да предизвика дебати за насилието в семейството, мълчаливото съучастие и затвореността на австрийците. Книгата се продава много успешно и във Франция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

184965240_310017720690831_2278008152722929302_n

„13 века България” избра за книга на годината „Времеубежище”

Наградата се връчва за десети път Общо 33 бяха номинираните творби – в краткия списък …