На фокус
Начало / "Четящият човек" / Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

68-годишният съосновател на „Майкрософт е известен с това, че чете много – обикновено той отправя препоръки за интересни четива по Коледа и в навечерието на лятото. Може да се каже, че изборът му е „златен“, тъй като попадналите в списъка на Бил Гейтс се радват на добри тиражи и внимание от страна на медиите. Но пък и самият Гейтс има чудесен вкус!

Когато приключа с някоя книга и избера следваща, обикновено няма логична връзка помежду им – разказва той. – Мога например да дочета историческа книга за Гражданската война и после да хвана научнофантастичен роман, действието в който се разиграва в далечното бъдеще. Когато обаче събера препоръките си на едно място, е забавно да видя дали нещо не ги свързва. Този път определено е така. Всички книги в летния ми списък се занимават с възможността да помагаш на другите – защо го правим, нещата, които могат да ни попречат, и защо да го правим въпреки тях.”

Ето ги сега предложенията на Бил Гейтс за започващото лято на 2024 година

127305853

The Women от Кристин Хана

Излязлата в началото на 2024-а книга проследява живота на млада медицинска сестра. Когато избухва Виетнамската война, Франки решава да се запише като доброволка. Книгата осветява именно стремежа на жените да помагат на останалите, поемайки така по труден път. „Кристин Хана е автор на редица успешни книги – казва Бил Гейтс, – включително и тази, като разбирам защо.“

812UnC2GrLL._AC_UF1000,1000_QL80_

Infectious Genosity на Крис Андерсън

Авторът е куратор на конференциите на ТЕД, като самият той създава издателство Future Publishing. В тази своя книга предлага буквално план за щедрост. Но идеята не е просто да даваме пари, обяснява Крис, важното е да разширим своята дефиниция за щедрост. „Затова, ако искате светът да е по-справедлив – обобщава Бил Гейтс, – започнете с прочита на тази книга – Infectious Genosity.”

MV5BNDgwODEwOTYtODYwMS00MzE5LTg3ODktOTU2YjExYWEzMmQ2XkEyXkFqcGdeQXVyNjYxNjc0OTc@._V1_FMjpg_UX1000_

Slow Horses с Гари Олдман

Ето го и сериалът, който според Бил Гейтс ще направи летните дни незабравими! Като атмосфера го сравнява с книгите на Джон Льо Каре, но трябва да се знае, че сериалът всъщност е създаден по поредицата шпионски романи Slough House на Мик Херън. Гари Олдмън в сериала е точно обратното на Джеймс Бонд – истински негодник и алкохолик. „В сериала има достатъчно сложни образи и интрига, които трябва да проследите особено внимателно, но в крайна сметка си заслужава”, обобщава Бил Гейтс.

71oeR-kQXNL._AC_UF1000,1000_QL80_

Brave New Words на Салман Кан

Американският учител и предприемач е създател на платформата Кан академия, която предлага обучение чрез видео уроци, при това безплатно. В тази книга той обяснява как изкуственият интелект може да подобри образованието. Според него ни очаква добро бъдеще, в което и учениците, и учителите ще знаят повече. При това изкуственият интелект – по начина, по който ще се развие, според него ще е много по-различен от познатите ни днес платформи.

81Gvt3v-J3L._AC_UF1000,1000_QL80_

How to Know a Person на Дейвид Брукс

Умението ни да общуваме не е вродена способност, казва авторът и ни повежда по пътя на това да се научим да го правим. Книгата му е изцяло практична, като основна задача е това хората покрай нас да се чувстват чути и оценени. Затова и Бил Гейтс нарича четивото „план за по-хуманен начин на живот”.

По материали от Gates Notes

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Призраци на Камино“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „The …