На фокус
Начало / Свят / Поетът, който простреля Роберт Фицо: „Омразата и екстремизмът са навсякъде!”

Поетът, който простреля Роберт Фицо: „Омразата и екстремизмът са навсякъде!”

Самият той се борел с насилието

Juraj

Юрай Цинтула улучи със законно притежаваното си оръжие най-малко три пъти словашкия премиер Роберт Фицо. Неприязънта си към политика изказвал всъщност още от президентските избори в страната, които се състояха в края на март и началото на април. Тогава министър-председателят подкрепи кандидата на партия ХЛАС-СД Петер Пелегрини.

Автор на няколко книги, Цинтула беше задържан на мястото на атентата в Хандлова. Във видео, което се появи в социалните мрежи, той казва, че се е решил на крайната стъпка, тъй като не е съгласен с политиката на правителството. Най-голямата му тревога идвала от промените, които управляващите готвят в обществените радио и телевизия на Словакия. За това говори като за „ликвидиране на медиите“.

Самият нападател е създател и на литературен клуб „Дъга“ в своя роден град Левице през 2005 г. Остава негов председател до 2016-а. 71-годишният мъж е член и на Съюза на писателите на Словакия. Автор е на стихосбирките Sen rebela („Мечтата на бунтаря“), Diptych („Диптих“) и Vosy („Осите“). Издава и роман, наречен Poselství oběti („Посланието на жертвата“). Има и още една книга, посветена на ромите – Efata.

tri

Светът е пълен с насилие и оръжие – заявява поетът. – Омразата и екстремизмът са навсякъде

Литературен клуб „Дъга“ има сега 23 члена, като се събира в местната библиотека всяка втора сряда на месеца. „Познавам го от срещите с читатели в библиотеката, идваше със съпругата си за книги, беше спокоен човек, много се изненадах, когато разбрах какво се е случило”, спомня си бившата библиотекарка Клара Бенчатова.

Междувременно ръководството на Съюза на писателите заяви, че ако вината за атентата се потвърди официално, членството на Цинтула моментално ще бъде преустановено. „Изразяваме своето възмущение от това брутално действие, което няма аналог в историята на Словашката република”, казват оттам.

Самият Цинтула опитва да основе движение „Срещу насилието“ през 2016 г. В социалните мрежи заявява, че всеки нормален човек отхвърля насилието.Светът е пълен с насилие и оръжие – заявява поетът. – Омразата и екстремизмът са навсякъде.”

Информация и снимки: standard.sk

Прочетете още

chen-mizrach-jL6PTWI7h18-unsplash

Шарени като лятото – книги за най-горещото време

Ето заглавия, които нямаме търпение самите ние да разгърнем Сезон за романтични четива според някои …