Начало / Любопитно / Трирък римлянин нарисува на корица изкуственият интелект

Трирък римлянин нарисува на корица изкуственият интелект

Случаят се проверява, казват издателите

24438_b

„Императорът на Рим“ от Мери Биърд сигурно си заслужава, но книгата ще бъде запомнена на първо място с… триръката си корица. Току-що излязлото четиво смути читателите със странно изображение, на което римлянин държи с две ръце жезъл или сопа, а с третата пази равновесие.

Корицата предизвика веднага множество коментари в социалните мрежи, което принуди издателството да вземе отношение. „Императорът на Рим“ е една от най-важните ни книги за 2024-а – казват оттам. – Художник на корицата е Татяна Йович, която разработи вариант, отхвърлен от носителите на правата. Наложи се спешно да се разработва нова корица, която в крайна сметка получи одобрение.“

Как обаче никой от екипа в София, нито пък от агенцията, която държи правата за книгата, не е видял третата ръка, не е ясно… Вероятно художничката е използвала изкуствен интелект, разясняват от издателството и се извиняват на своите читатели.

Хилядоръкия Авалокитешвара получил според източните предания ръцете си, за да прегърне всички страдащи. В нашия случай обаче това е нескопосана шега на изкуствения интелект

Rim

„Императорът на Рим“ се фокусира върху владетелите на империята – от Юлий Цезар до Александър Север. Книгата разказва и за съпругите и любовниците им, за техните съперници и дори роби, като развенчава митовете за властта на римските императори и тяхната жестокост. Мери Биърд всъщност е най-известният специалист по класически цивилизации във Великобритания. Тя преподава антична литература в Кеймбридж, а друга нейна, позната и у нас книга, е „SPQR. История на Древния Рим“.

Сега остава да видим как ще постъпят издателите с „триръката“ корица – едната възможност е тиражът да бъде иззет, което означава, че ако се сдобиете сега с книгата, ще разполагате с уникат! Друга възможност е книгата да остане в продажба – и по примера на античните стоици, издателите да демонстрират смелост и мъдрост, надявайки се пропускът да е носи добра поука за всички ни.

Цитатите от изд. „Изток-Запад“ са от социалните мрежи

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …