Начало / Любопитно / Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга

ai-generated-8633504_1280

Родени във въображението на писател, а също почерпени от самия живот, те бързо заживяват самостоятелно, като в някои случаи рождените им дни се празнуват съвсем официално. Големите герои от книгите всъщност стават повод за преиздаване на написаното, за сътворяване на продължения, те дават хляб на критици и литературни клубове. Понякога рожденият им ден е измислен от читателите – след многократно препрочитане на книгата, а друг път самият писател го посочва.

Ето сега рождените дни на любими литературни персонажи – а за тяхно здраве може да се почерпим с… нова книга

6 януари – Шерлок Холмс

Литературният герой от книгите на Артър Конан Дойл се появява общо в 56 разказа и 4 романа. За година на раждането му се смята 1854-а, а лошото е, че има и година на смъртта – 1891-а. На Райхенбахските водопади героят среща проф. Мориарти. След кратка схватка и двамата потъват във водната бездна, която се отваря под тях. Датата е 4 май 1891 г. Днес на мястото е поставена паметна плоча, а пътеката, водеща натам, носи името на Шерлок Холмс.

28 февруари – Беатриче

Флорентинката, на която Данте се възхищава още от детски години, е представена в неговата „Божествена комедия“ като върховното познание. Тя превежда поета през Рая – за нея знаем, че притежава чиста душа, което ѝ позволява да издигне Данте до небесата. Самата тя е алегория на благодатта и теологията, жена-ангел, за която поетът мечтае от дете. Датата ѝ на раждане е получена по аналогия с предполагаемата дата на раждане на самия Данте. По всяка вероятност двамата не са разменили никога и дума. Умира много млада, на около 25, сигурно след раждане.

2 април – Д’Артанян

Младият гасконски благородник присъства в няколко от книгите на Александър Дюма. Дързък и смел, той става кралски мускетар в Париж. Излиза невредим от всяка свада, като предизвиква възхищението дори на Луи XIII. Макар и не толкова романтични, част от приключенията на граф д’Артанян са съвсем истински. Първото издание на „Тримата мускетари“ е повече от два века след смъртта на благородния храбрец – той загива при обсадата на Маастрихт.

Alice_par_John_Tenniel_03

4 май – Алиса

Това всъщност е рождената дата на Алиса Лидъл – точно тя вдъхновява Луис Карол да напише „Алиса в страната на чудесата“. Историята е известна… Двамата се разхождат с лодка в Оксфорд, когато момичето моли Чарлс Доджсън, както е истинското име на писателя, да му разкаже някаква любопитна история. Самата тя живее точно като героинята – обикаляйки Европа, се влюбва в принц Леополд, най-малкият син на кралица Виктория. Омъжва се обаче за играч на крикет. Ръкописът на историята, който получава от Луис Карол, продава поради финансови проблеми. Днес той е притежание на Британската библиотека.

11 май – Барон Мюнхаузен

И тук става въпрос за рождения ден на истинския персонаж, който стои зад книгата. Немският благородник се ражда в Брауншвайг и остава без баща едва на 4. Вече голям мъж, той участва в не една битка, а като се завръща у дома, обича да събира приятели и да им разказва за преживяното. Така историите стават достояние и на библиотекаря Рудолф Ерих Распе. Книгата му „Приключенията на барон Мюнхаузен“, издадена много по-късно, е великолепна и заради илюстрациите на Гюстав Доре. Днес е преведена на повече от 50 езика.

31 май – Тил Уленшпигел

И тук говорим за реално съществуващ персонаж, живял в далечния 13. век. Превръща се в нарицателно за хитрост и остроумие, но също и дребни мошеничества. „Народната книга“, пълна с истории за Ойленшпигел, както е името му, се сдобива с голяма популярност – тя излиза за първи път по случай 200-годишнината от предполагаемата рождена дата на Тил. Шарл де Костер я харесва през 19. век, но сменя епохата и превръща героя си в борец за независимост на фламандския народ.

7 юли – Доктор Уотсън

Приятелят на Шерлок Холмс е завършил медицина в Лондонския университет. Работи като хирург в армията. Болест обаче го запраща отново в Лондон. Да напомним, че и самият Шерлок Холмс е студент по медицина, но увлечението му по загадките надделява. Двамата споделят една квартира, чийто адрес днес е също легендарен – Бейкър Стрийт 221 Б.

25 юли – Остап Бендер

Героят на Иля Илф и Евгений Петров е сред най-популярните в сатиричната литература. Има версия, че негов прототип е Осип Шор, но ако е така, ще трябва да изместим и рождения ден на Остап Бендер от 25 юли на 30 май. Иначе героят носи интернационална кръв – украинска, еврейска и турска. Лежал е в затвора, а любимото четиво на Великия комбинатор, както го знаем още, е разбира се, Наказателният кодекс.

korici

31 юли – Хари Потър

Рожденият му ден съвпада с този на неговата създателка – Дж. К. Роулинг. Сега трябва да е всъщност на 44! Така или иначе, датите в поредицата са оскъдно предложени от тяхната авторка. Хронологията обаче показва, че Хари Потър се появява на бял свят по всяка вероятност на 31 юли 1980 г. Самата Роулинг пък ще навърши през 202459.

29 август – Вертер

Гьотевият герой с трагична съдба е измислен – неговите страдания обаче превръщат за една нощ автора в европейска знаменитост. Въпреки че говорим за края на 18. век, прогресивните младежи от континента започват да се обличат като Вертер – така, както го описва писателят и поет в творбата си. Самоубийството в края на книгата пък кара властите в Лайпциг, Виена и Копенхаген да я забранят, тъй като има опасения, че мнозина ще се повлияят от примера му.

30 септември – Робинзон Крузо

Знае се, че годината на раждане е 1632-а. На самотен остров пък се оказва през 1659-а. Там прекарва малко повече от 28 години. Неговият прототип – Александър Селкирк, всъщност живее на остров само около четири години. Историята му става популярна, след като се завръща в Англия, и така вдъхновява Даниел Дефо да напише своята книга.

forsyte1-1024x576

11 октомври – Айрин Форсайт

Трилогията на Джон Голзуърди „Сага за Форсайтови“ разказва история за ревност, невярност и отчуждение в една епоха, белязана от социални промени. Сагата е писана в продължение на 15 години – от 1906-а до 1921-а. Превръща се в най-популярната книга през 20-те на миналия век, а самият Голзуърди получава и Нобелова награда през 1932 г. Самата Айрин е представена най-вече чрез впечатленията на другите действащи лица.

12 октомври – Том Канти

Момчето от „Принцът и просякът“ на Марк Твен винаги мечтае за по-добър живот. Превръщайки се във владетел, той за малко да бъде обявен за крал Едуард VI. Накрая е обявен за „кралска стража“, макар да използва Великия печат на Англия просто като орехотрошачка.

22 ноември – Швейк

Истинският човек, който се превръща в литературен образ в книгата на Ярослав Хашек, е роден в един от хубавите пражки квартали – Винохради. По професия е дърводелец. Служи в австрийската армия, но е уволнен поради „идиотизъм“. До днес не е ясно дали Хашек е познавал наистина Швейк. Това не пречи днес на много места в Чехия да се издигат паметници на добрия войник, който всъщност служил само два месеца!

Рождени дати и литературни факти събра Краси Проданов
Снимка от 💚🌺💚Nowaja💚🌺💚; илюстрация чрез изкуствен интелект по идея на GrumpyBeere  – и двете за Pixabay

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …