Начало / "Четящият човек" / Денят на приказката е – разтворете любима история

Денят на приказката е – разтворете любима история

Празниците днес са цял рояк

a1c5a31b482d38dbf1b46dc9db38e

 

Посрещаме пролетта на 20 март – тя настъпи всъщност малко след 5 сутринта… Но пък точно на Първа пролет – колко удачно, отбелязваме и Деня на щастието. Заедно с него всъщност традицията повелява… да прочетем и приказка. Защото и този празник се чества именно днес. Празникът на приказките.

Идеята се ражда първо в Швеция през 90-те на миналия век

Постепенно намира място и в други страни, затова 20 март малко или повече се превръща в Международен ден на приказката. На много места се организират и специални събития, които всъщност представляват именно четене на приказки! Така е всъщност и у нас – днес приказки ще се четат например в училища и детски градини. Защо не и у дома довечера… по този начин празникът ще е още по-сладък!

Точно приказките са жизненоважни за формирането ни като личности. Те са първият инструмент, който създава критерии и понятия, също способност за преценка при децата. Малкият читател или слушател лесно се идентифицира с героите от приказните истории и така до съзнанието му достигат важни житейски истини.

Приказките работят и със силни емоции като например страх, отчаяние, злоба

Типичният сюжет предлага сблъсък със злото, но и победа на добрите сили. Така децата получават толкова важната доза идеализъм, която може да ги крепи и цял човешки живот. Заедно с това приказките учат на любов към природата, към животните. Те ясно ни посочват пътя към това да сме хора – като сме добри с останалите. Вълшебствата пък спомагат да вярваме в необикновеното и така всъщност да сме по-упорити в борбата за постигане на собствените ни цели.

Ненапразно сме склонни да се връщаме към приказките цял живот

Често точно те могат да ни извадят и от някоя тежка криза – депресия, тревожно състояние, меланхолия. Просто моделът им е универсален и действа, склонни ли сме да му се доверим.

Затова и заслужават такова дребно признание – един ден в годината четем приказки просто така, за радост, с настроение и усмивка. А те връщат добринката, като ни презареждат, правят живота слънчев и богат!

tri

Ето няколко приказни предложения

Това са книги, които да разтворим точно на Международния ден на приказката… „Болен здрав носи“ стъпва на популярната народна приказка. Сега обаче римите на Галина Златина ѝ придават още повече очарование, та да стане любима и на децата, и на големите. И наистина, обичаната история грабва още с първите няколко реда…

Тръгна дядо от реката
със каручката позната.
Той на свойта баба стара
пълен кош със риба кара…

Лилия Старева също познава прекрасно съкровищницата на нашите приказки. А тази книга се е превърнала вече направо в класика – „Български народни пословици, поговорки и гатанки“. Тук е всичко онова, което обединяват и приказките, самата сърцевина на фолклора ни. Историите по страниците са безчет!

И трето златно заглавие добавяме в Деня на приказката… Този път не по-малко обичаните „Пет приказки“ на Валери Петров. Ето как ги представя на децата самият той:

Тази книга за тебе е, мило дете,
най-послушно от всички дечица.
В нея има пет приказки — по една за петте
пръста на твойта ръчица.

И вълшебството може да започне! А всички пак сме деца, щом зазвучи приказка…

Разгледайте селекцията от съвременни и класически приказки на „Хеликон“

Текст Красимир Проданов
Илюстрации: Мина Браун и Амария Раушер

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …