Начало / Интервюта / Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист

Toshev-Cvetana

„Татяна Лолова. От А до Я“ е сред книгите, които сгряха зимните месеци разгръщаме я и сега, в зората на новата пролет. Книгата е сред заглавията на месеца в „Хеликон“ – дълго време се задържа и в класацията за биографии и мемоари на книжарската верига. Наред с всичко останало пък и нейният автор – Георги Тошев, отпразнува рожден ден в началото на месеца. А това са все поводи да го потърсим и да го попитаме как се пише книга за известна личност, дали не е време да се появи негова собствена автобиография, пък и какво прави великите истински велики. А отговорите са интригуващи като всичко, което той създава!

– Как се работи с архив на човек, когото уважаваш, обичаш…

– Сложно е, когато попадаш на много лични свидетелства за живота на скъп човек. Още по-сложно е, когато той е публична личност, за която всеки има своя представа. Архивът на Татяна Лолова е старателно подреден от нея приживе и добре съхранен от сина ѝ. Отварянето на кутиите, четенето на дневници, записки, разглеждането на личните албуми е емоционално преживяване, защото си спомняш. Изникват случки, образи.

– Всъщност изградихте ли си някаква методология, та да не се изгубите сред оставеното от Татяна Лолова, какъв подход възприехте?

– Преди години изкарах курс в Лондон за писане на документални, биографични и автобиографични книги. Има стандарти, методология. За щастие аз познавах частично архива на Татяна Лолова, помагайки й да създаде предишната си книга „Дневници и Делници“, която за годишнината издателство „Книгомания“ преиздаде. Това ме облекчи при работата върху новата книга „Татяна Лолова. От А до Я“. Исках да извадя от историите ѝ, думите ѝ, нейната философия на живеене. Да бъде книга – конспект на един забележителен живот. Внимателно подбирах снимките. Повечето се публикуват за първи път. Една подобна книга се създава внимателно, защото трябва да се разказва през думите и снимките.

– Струва ни се жестоко, че хора, които са били наша опора – морална, човешка, си отиват… И остава страхът дали и следващото поколение е на нивото им. Имате ли отговор?

– Това е безкрайна тема. Научих се да не сравнявам хора, епохи, биографии. Има незаменими личности. Татяна Лолова е от тях. Нейната лична история и професионален път са забележителни за България. Мой дълг е да съхраня спомена за тази изключителна актриса и жена.

– А дали „Татяна Лолова. От А до Я“ има функцията да запали по таланта на актрисата и онези, които са вече съвсем млади, от друго време, както се казва?

– Случи се с книгата ми за Невена Коканова „Години любов“. Чрез нея много млади хора се заинтригуваха да гледат филмите с Коканова. Незнайни са пътищата на човешкото любопитство. Вярвам, че трябват колективни усилия, за да се запази паметта жива.  А само човек, който помни, може да се променя.

– Докато работехте, открихте ли нещо, което изненада самия Вас? Нещо ново, което сега научихте…

– Открих детайли, които преди са ми убягвали – като умението на Татяна Лолова да държи елегантно публиката на ръка разстояние от личния си живот. Преоткрих деликатността й и онова много британско чувство за хумор, което не уязвява, а те прави съпричастен.

– Всъщност проектът е по-амбициозен, има и нов филм… С какви реакции се сблъсквате, знаем, че поканите за представяния и показвания валят една след друга!

– Продължавам да се изненадвам колко млади хора помнят, обичат и се вълнуват от живота на Татяна Лолова. Има една обич и респект към всичко, което ни остави актрисата. Живеем във време на безпаметност, подмяна на ценности и пренаписване на биографии и съм впечатлен от желанието, с което хората продължават да търсят срещите с нея.

– Имате ли генерален отговор какво прави тази плеяда от артисти от поколението на Татяна Лолова толкова неземни? Възпитание, професионализъм… нещо друго?

– Има талант! Има епоха, натрупвания, шансове, работохолизъм… Но има ценности, които са формирали, както актьорите, така и публиката. Били са свързани по един необясним начин. Днес времената са различни. Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш. Изисква се характер. Трябва да си личност.

Има незаменими личности. Татяна Лолова е от тях. Нейната лична история и професионален път са забележителни за България

418170691_782712340570225_296564122084833477_n

– Самият Вие имахте наскоро рожден ден. Пишете за толкова много хора – реално ли Ви звучи раждането и на Ваши мемоари?

– Работя бавно по въпроса, защото имам поети ангажименти за две нови книги, които отнеха много време. Едната е за Лили Иванова и българската естрада. Попаднах на доста интересни документи…

– А каква е всъщност магията на истинската история? Четете ли например романизирани биографии – сега са много популярни книгите, които разказват уж за известен човек, но всъщност са родени във въображението на своя автор…

– Аз чета много, различна литература. Напоследък съм изкушен от хибридната литература, в която се смесват няколко жанра.

– Кажете ни накрая нещо обикновено, човешко и сгряващо – думи на самата Татяна Лалова, които сте запомнил, а могат и нас да зарадват и вдъхновят!

– „Когато се чувстваш незаслужено обиден, погледни към небето. То ще ти помогне да забравиш обидата, ще те накара да се усмихнеш!

– От сърце благодарим – за историите и радостта да ги четем!

Интервю на Красимир Проданов
Снимки от изд. „Книгомания“ и @helikon.bg

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …