Начало / Критика / И малкият може да е герой – истории с хамстер за храбри деца

И малкият може да е герой – истории с хамстер за храбри деца

Приключенията на Били се четат с усмивка

Bili

Хамстера Били търси нови приятелчета сред българските деца – и прави дебют в книжарниците с цели две книги наведнъж. Първата се казва „Горе лапите!“ – в нея Били усвоява бандитския занаят и толкова се уморява, че всичко завършва с шепа шоколадови лешници.

Втората книга пък носи името „Бизонът“… и колкото и да е трудно да повярваме, но по страниците ѝ хамстер се мъчи да улови с ласо именно бизон! Докато четем и се радваме на илюстрациите, неминуемо ни обзема смях… и направо кикот.

Хубавото на историите за Били е това, че накрая всички се сприятеляват. Което си е прекрасен урок и за малките читатели… Нашият хамстер се запознава последователно с червей, мишка… да не забравим бизона. И всичко пак завършва с вкусни препечени лешници, без да броим изядената шапка.

Живият диалог и забавните сцени ни карат да си мислим, че и вашите деца ще се сприятелят бързо с Били. Той е измислен от една писателка на име Катарина Валк. Нидерландка по народност, тя пише текста и рисува илюстрациите. Казва за себе си, че обожава забавните истории и приключенията, а също обича да рисува и да измисля нови герои. Тези от поредицата за Били наистина си заслужават!

Книжките за симпатичното хамстерче са общо осем, а две от тях вече са на разположение и на българските деца в превод на Албена Стамболова

Bili01

Така че използвайте възможността и веднага се запознайте с Били и неговия най-добър приятел – земния червей Жан-Клод. Може да се научите и да хвърляте ласо… или просто да се посмеете. Както добре разбрахте, четенето на историите за Били върви и с похапване на лешници. Но сега нека разтворим първата от книгите – и да разберем дали щом баща му е гангстер, крушата, т.е. хамстерът не пада по далеч от дървото…

Текст Красимир Проданов
Илюстрации: изд. „Хеликон“

Прочетете още

image00022

Мира Добрева: „Аз съм най-невъзможната героиня на своя роман“

Зависимостта се лекува с любов, уверена е тя Добре позната на практика във всеки български …