Начало / Любопитно / Филипинец превърна дома си в обществена библиотека

Филипинец превърна дома си в обществена библиотека

Мъжът чете цял живот

hernando-guanlao-fot-booklipspl

Ернандо Гуанлао започнал скромно – преди две десетилетия той изложил петдесетина книги направо на тротоара пред дома си. Сега обаче има хиляди, които изпълват целия му дом. При това 72-годишният филипинец се радва вече на голяма слава и непрекъснато получава нови заглавия като дарение.

Сам казва, че развива идеята си заради бедните деца в Манила, които не могат да си позволят нито книга, нито образование. Без колебание пълни с книги скромния си дом, като дори е измислил име на своята библиотека – Reading Club 2000.

Книгите, които предлага, най-често са стари, като всички могат да си заемат от тях. Има и заглавия направо за подаряване. Домакинът е готов да откликне по всяко време на денонощието, стига на някого да му се дочете нещо. Единственото правило в Reading Club 2000 според него е това, че правила няма!

LIBRERIA-PUBLICA-CASA-1259x686

Библиотеката в дома на Ернандо е отворена денонощно

stažený soubor

Необикновеният библиотекар казва, че прави всичко това за децата на Манила

Гуанлао обяснява, че много филипински деца така и не стигат до книга през живота си – главната причина за това е финансова. До днес много семейства считат за лукс това децата им да ходят на училище. Затова и отваряйки вратите на дома си, филипинецът иска да вдъхнови малките да четат.

Плановете на необикновения библиотекар са повече от амбициозни. Самият той доставя книги на желаещите със своята триколка. Част от книгите изпраща в Бикол – регион на десет часа път от Манила, като така спомага там да се появи и клон на неговия Reading Club 2000. Ненапразно местните гледат на него като на герой!

Информация и снимки: royejulian.tumblr.comfaena.comkhaleejtimes.com и kultura.onet.pl

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …