Начало / Читатели / Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина

drak

Годината на Зеления дървен дракон ще е изобилна, богата и плодородна – и дано наистина е така. Драконът е символ на трансформацията, така че предстоят любопитни дни и месеци. Елементът дърво пък подсказва, че сега идва време на еволюция, подем и изобилие. Периодът е повече от подходящ за нови проекти, за търсене на нови възможности, за растеж.

Затова и се впускаме смело в годината на Зеления дървен дракон – онова, за което сме мечтали, сега може да стане действителност. Водеща е ян енергията, а тя дава възможност да сме действени, активни, последователни.

Дракони се разхождат и по рафтовете в книжарницата. В чест на китайската нова година избираме именно книги, в които те са главни действащи лица

drak03

Танц с дракони предлага Джордж Мартин

В случая става дума за петата книга от „Песен за огън и лед“. Драконите като цяло играят важна роля не само тук. „Не мога да си представя „Игра на тронове“ без драконите“, казва например в едно интервю той. Точно драконите са символ на Таргариен. Островът-замък, който владеят, се казва Драконов камък, а и на герба им има червен триглав дракон. „Танц с дракони“ се превърна в основа и на сериал – „Домът на дракона“. Огнедишащите са повече от легенда тук.

Запознайте се и със Сигурд, Убиеца на дракона

От фентъзи света на Джордж Мартин се пренасяме в норвежката митология. Натам ни води със своята книга Турил Турстад Хаугер. „Сигурд, Убиеца на дракона“ тя пише през 1982 г. Наред с традиционни за старите предания сцени включва и доза магия, та книгата ѝ да се превърне в най-известната, която е създавала за деца и младежи. Драконът всъщност идва от стара легенда, според която точно той е пазителят на съкровището, за което Сигурд мечтае. Дали обаче ще му помогне Гарванката – омагьосващото с очите си момиче, към което таи симпатия младият воин.

Драконът-легенда Брус Ли

Зад това прозвище всъщност крие цяла вселена на човек, отишъл си рано и останал сякаш недооценен – Малкия дракон се развива в много сфери, за него може да се каже, че е боец и актьор, философ и филантроп. Завесата към живота му повдига книгата на Матю Поли роден именно в годината на Дракона, 1940-а, Брус Ли е наричан така и заради своите филми „Пътят на Дракона“ и „Дракона идва“. Книгата „Животът на Брус Ли. Дракона, който надмогна себе си“ пък повдига завесата към съществуване, колкото посветено на киното и съвършенството, толкова и забулено в тайна и приключило направо мистично.

Роден дракон ближе рани

„Да пробудиш драконче“ на Николай Теллалов стана предмет на ожесточена дискусия преди време. Сега страстите са поутихнали и е време да (пре)прочетем творбата на нашия автор. Още повече, че именно с тази книга той слага начало на уникална българска сага, посветена на драконите – следват още три книги. Авторът ги нарича „истинска приказка“, като към традиционния фентъзи жанр той прибавя и роден фолклор, което прави и самите книги неповторими. Характерно за „Да пробудиш драконче“ е това, че многократно печели признанието на своите читатели – встрани от критика или големи пиар кампании. Магията ѝ действа и днес – само трябва да я пробудите…

За финал – девет дракона

Така се казва книгата на Майкъл Конъли, която е петнайсета поред от поредицата за детектив Хари Бош. Разбира се, щом има дракони, и Изтокът е замесен… В случая Хари Бош разследва убийството на добър свой познат и така се сблъсква с хонконгската мафия, която не си играе на дребно и отвлича дъщеря му. Сюжетът моментално се пренася там, като действието на високи обороти кара някои да нарекат „Деветте дракона“блестящ връх в творчеството на Майкъл Конъли“.

drak04

Пожелаваме си по драконовски богата на книги китайска нова година!

Предложения от Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …