Начало / Читатели / Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина

drak

Годината на Зеления дървен дракон ще е изобилна, богата и плодородна – и дано наистина е така. Драконът е символ на трансформацията, така че предстоят любопитни дни и месеци. Елементът дърво пък подсказва, че сега идва време на еволюция, подем и изобилие. Периодът е повече от подходящ за нови проекти, за търсене на нови възможности, за растеж.

Затова и се впускаме смело в годината на Зеления дървен дракон – онова, за което сме мечтали, сега може да стане действителност. Водеща е ян енергията, а тя дава възможност да сме действени, активни, последователни.

Дракони се разхождат и по рафтовете в книжарницата. В чест на китайската нова година избираме именно книги, в които те са главни действащи лица

drak03

Танц с дракони предлага Джордж Мартин

В случая става дума за петата книга от „Песен за огън и лед“. Драконите като цяло играят важна роля не само тук. „Не мога да си представя „Игра на тронове“ без драконите“, казва например в едно интервю той. Точно драконите са символ на Таргариен. Островът-замък, който владеят, се казва Драконов камък, а и на герба им има червен триглав дракон. „Танц с дракони“ се превърна в основа и на сериал – „Домът на дракона“. Огнедишащите са повече от легенда тук.

Запознайте се и със Сигурд, Убиеца на дракона

От фентъзи света на Джордж Мартин се пренасяме в норвежката митология. Натам ни води със своята книга Турил Турстад Хаугер. „Сигурд, Убиеца на дракона“ тя пише през 1982 г. Наред с традиционни за старите предания сцени включва и доза магия, та книгата ѝ да се превърне в най-известната, която е създавала за деца и младежи. Драконът всъщност идва от стара легенда, според която точно той е пазителят на съкровището, за което Сигурд мечтае. Дали обаче ще му помогне Гарванката – омагьосващото с очите си момиче, към което таи симпатия младият воин.

Драконът-легенда Брус Ли

Зад това прозвище всъщност крие цяла вселена на човек, отишъл си рано и останал сякаш недооценен – Малкия дракон се развива в много сфери, за него може да се каже, че е боец и актьор, философ и филантроп. Завесата към живота му повдига книгата на Матю Поли роден именно в годината на Дракона, 1940-а, Брус Ли е наричан така и заради своите филми „Пътят на Дракона“ и „Дракона идва“. Книгата „Животът на Брус Ли. Дракона, който надмогна себе си“ пък повдига завесата към съществуване, колкото посветено на киното и съвършенството, толкова и забулено в тайна и приключило направо мистично.

Роден дракон ближе рани

„Да пробудиш драконче“ на Николай Теллалов стана предмет на ожесточена дискусия преди време. Сега страстите са поутихнали и е време да (пре)прочетем творбата на нашия автор. Още повече, че именно с тази книга той слага начало на уникална българска сага, посветена на драконите – следват още три книги. Авторът ги нарича „истинска приказка“, като към традиционния фентъзи жанр той прибавя и роден фолклор, което прави и самите книги неповторими. Характерно за „Да пробудиш драконче“ е това, че многократно печели признанието на своите читатели – встрани от критика или големи пиар кампании. Магията ѝ действа и днес – само трябва да я пробудите…

За финал – девет дракона

Така се казва книгата на Майкъл Конъли, която е петнайсета поред от поредицата за детектив Хари Бош. Разбира се, щом има дракони, и Изтокът е замесен… В случая Хари Бош разследва убийството на добър свой познат и така се сблъсква с хонконгската мафия, която не си играе на дребно и отвлича дъщеря му. Сюжетът моментално се пренася там, като действието на високи обороти кара някои да нарекат „Деветте дракона“блестящ връх в творчеството на Майкъл Конъли“.

drak04

Пожелаваме си по драконовски богата на книги китайска нова година!

Предложения от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …