Начало / България / Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия

Месецът е превратен по отношение на зимата – срещу студенината ѝ безотказно действа любовта. На всичко отгоре годината е високосна, така че февруари ще е по-дълъг от друг път. Любопитното е, че това също поражда страхове и суеверия. Но като истински романтици, вярваме в добрата развръзка! Колкото и да е тъжна една история…

Четирите книги на месеца в „Хеликон“ превръщат февруари във време за равносметка и нови предизвикателства, като най-силното оръжие е любовта

8748cdb2-0315-4f4b-952e-d7a3b79faedb

„Радвам се, че мама умря“ шокира още със заглавието

После обаче разбираме защо Дженет Маккърди го е избрала… Историята ѝ препита по един завладяващ и запомнящ се начин нейните лични спомени с онова, което винаги изпъква, когато говорим за проблеми в семейството.

Книгата се радва на необикновен успех и продадените бройки по света вече надхвърлят 2 млн. При това печели положителните рецензии от страна на читатели и критика. Сигурно защото мнозина от нас се сблъскват с проблеми като тези на Джени… но малцина се осмеляват да ги изрекат на глас!

Интересното е, че книгата е структурирана по-скоро като роман, същински трилър, макар че ставаме свидетели на преживяното от Дженет Маккърди. Особено внимание заслужават моментите, в които тя разкрива своите емоционални и психически травми. Маккърди е контролирана и малтретирана от майка си, като тя я подтиква дори към анорексия и булимия. „Радвам се, че мама умря“ е така написана, че сякаш сами изживяваме проблемите на Дженет… и ни залива симпатия към нея. Затова може да характеризираме бестселъра ѝ и с една дума: „Запомнящ се!“

67744f2e-7682-4fe0-8de7-df929dbf7c42

„Ловът“ е нов трилър от авторката на „Апартаментът“ и „Списъкът“

Луси Фоли пише книгата си преди няколко години, като темата е класическа – приятели се събират след дълги години, за да празнуват заедно, но един от тях е убит. Точно това е причината „Ловът“ да бъде сравнявана и със сюжетите, създадени от Агата Кристи.

Авторката черпи вдъхновение от статия на един американски журналист. Създава сюжет, който остава загадъчен до края – и ни напомня, че нещата никога не са такива, каквито изглеждат.

Любопитен е начинът, по който постепенно научаваме истината за всеки един от героите в книгата. Миналото сякаш надвисва смъртоносно… и наистина е така. Всичко това привлече публиката и „Ловът“ стана бестселър на „Ню Йорк Таймс“. А ето я сега и сред четивата на февруари.

91374311-6bc7-4d60-ab79-73632a117412

Романтика и страшни моменти редува „Никога, никога“

Любимата Колийн Хувър ни поднася този път книга в съавторство с Тарин Фишър. Сюжетът е любопитенЧарли и Сайлъс губят спомените си и сякаш могат да си помогнат единствено сами.

Книгата се харесва и така от нея тръгва цяла серия. Доказателство за това е и рейтингът на романа в читателските платформи, който достига почти 90%.

Хубавото е, че „Никога, никога“ съдържа и един вид философска нотка – романът напомня по мистериозен начин за това, че всеки има своя съдба. И докато научаваме тази на Чарли и Сайлъс, те постепенно се влюбват един в друг… отново.

44-годишната Колийн Хувър е сред най-харесваните писатели от младата аудитория днес. В случая за книгата ѝ помага нейната най-добра приятелка – Тарин Фишър. Резултатът е очарователен.

b82221d7-9103-414a-961e-775bb0a73631

„Ново училище и други бедствия“ ще омагьоса децата

Уанда Ковън създава тази весела и забавна история под формата на графичен роман с помощта на илюстрациите от Анна Абрамская. Историята е повече от хубаваХайди точно е започнала обучението си за вещица в Брумсфийлдската академия. Там обаче се сблъсква със своя най-зъл враг и  проблемите започват…

Хубавото на тази детска книга е това, че тя разказва много за отношенията между децата и за силата на приятелството. Нужно е обаче търпение, пък и да положим много усилия, както се вижда и от опита на Хайди.

Веселата история се чете на един дъх и после с удоволствие се препрочита. Ще има всъщност и продължение – „Най-ужасната съквартирантка на света“, каквото е подзаглавието, е всъщност само първата част на поредицата за Хайди. Ще очакваме с нетърпение и следващите две!

Книгите на февруари ви очакват в „Хеликон“

Текст и снимки Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …