Начало / Критика / Книгата е приятелство, напомня нова детска серия

Книгата е приятелство, напомня нова детска серия

Поредица за безстрашни малки читатели

klub01

Дъждовният клуб има тези дни първа среща с българските деца и тийнейджъри – пък и с родители, изкушени от сюжети с много смях и необикновени загадки. Макар че е предназначена най-вече за млада публика, „Дъждовния клуб в пансиона на мистериите“ (издание на „Хеликон“ в превод на Зорница Китинска) предлага една много сериозно композирана криминална загадка. И с това веднага си навлича сравнение с историите за Шерлок Холмс.

Тук обаче вместо един детектив действа цял клуб

В него попадат на първо време Наджет, Амброаз и Роз. Създателката на героите Малика Ферджук рисува една мрачна и тайнствена атмосфера по страниците на книгата си. И така печели още точки както от малките, така и от… вдетинилите се големи читатели.

Място на действието е пансион „Черните камъни“, в който Роз трябва да довърши учебната година. Вместо това се оказва забъркана с Наджет и Амброаз в твърде неприятна афера, включваща и изчезналата училищна директорка. Но трите деца действат като по криминален учебник – в спиращо дъха приключение те разкриват тайната, която се крие в голямата кула на пансиона.

Книгата включва и още един криминален случай

В него децата от току-що създадения Дъждовен клуб се сблъскват с крадеца от Сен Мало – имат обаче вече и помощник в лицето на Мило и маймунката му Рултабий. Странна кражба води до поредица от неблагополучия, докато накрая не се оказва, че крадецът е този, който хлапетата най-малко са подозирали.

Малика Ферджук редува мрачни моменти със смешни ситуации, като по този начин „Дъждовния клуб в пансиона на мистериите“ се превръща в напрегнато четиво, което ти се иска да погълнеш наведнъж. Родената в Алжир авторка е член на Сдружение 813 за криминална литература и вече е преведена на десетина езика – включително японски. Идеята за Дъждовния клуб ѝ хрумва преди 14 години, като досега са излезли четири книги с приключения. Признание за поредицата е и наградата Prix Ancres Noires Jeunesse от Фестивала на детективския роман в Хавър през 2022 г.

klub02

По страниците има и полезна фактология

Авторката отваря врата към миналото и изпълва книгата с любопитни факти. На всичко отгоре примерът за приятелство между героите е завладяващ! Затова и „Дъждовния клуб в пансиона на мистериите“ е от от онези четива, които напомнят колко важни са добрите отношения и разбирателството. Просто урок от Малика Ферджук за малки и големи.

Текст Красимир Проданов
Снимка на авторката: camelozampa.com

Прочетете още

image00022

Мира Добрева: „Аз съм най-невъзможната героиня на своя роман“

Зависимостта се лекува с любов, уверена е тя Добре позната на практика във всеки български …