Начало / "Четящият човек" / Четящите хора са по-търпеливи и с голяма воля

Четящите хора са по-търпеливи и с голяма воля

Книгите ни носят основни умения в живота

415510459_827086199217747_2268553977567225852_n

Да обичаш книгите – едва ли може да бъде открита друга човешка дейност, която е толкова позитивна. На всичко отгоре и последствията са хубави… защото книгите променят характера, но само към добро. Ето няколко „странични действия“, които свързваме обикновено именно с четенето.

Умението да мислиш

Ефектът е научно доказан – четенето развива интелигентността. Добрите писатели поставят в центъра на сюжетите си въпроси, които са действително важни – понякога те присъстват просто между редовете. Така самите ние задълбаваме в неща, за които преди трудно сме си давали сметка. В процеса на четене се разширява контекстът, в който възприемаме едно или друго. И познанията ни се разрастват, допълват, като правят самите нас по-богати.

Смелостта да фантазираш

Колкото повече четем, толкова по-идейни сме. Има и допълнителен ефект за хората, които мечтаят сами да пропишат… Казва се, че за да си добър писател, на първо място е нужно много да четеш. Книгите са портата към света на фантазията и с всеки нов сюжет, който разлистваме, ние я отваряме все по-широко. После изведнъж се оказва, че и нашата фантазия е с нотка по-богата.

Силата да плачеш

Да, и това получаваме от книгите – истински отдаденият читател изживява историята от книгата по един дълбок и автентичен начин. Героите остават за дълго в него, дори след като е приключил с четенето. Често може да си поговорите, да се опитате да ги убедите да направят едно или друго. Този процес е затрогващ и в същото време дълбоко трансформиращ. Затова и „книжните“ сълзи са достойни единствено за уважение.

Адаптивност в реалния живот

Книгите са пълни с какви ли не житейски обрати, които понякога са и фатални… учат ни обаче, че животът е една непрестанна промяна, за която самите ние трябва да сме готови! Затова и хората, които обичат да четат, са малко по-подготвени за съдбоносните, преломни, драматични моменти, които са способни да обърнат дните ни наопаки. Приемат ги всъщност като предизвикателство, дори като приключение, от което могат да излязат само по-силни.

Книгите са портата към света на фантазията и с всеки нов сюжет, който разлистваме, ние я отваряме все по-широко. После изведнъж се оказва, че и нашата фантазия е с нотка по-богата

247701431_4448785395205455_6333956187345599267_n
Дарът на личните моменти

Тук е времето да си го кажем – книгите понякога ни изкушават… Дали заради някой топъл и романтичен сюжет, но с книга в ръка сме много по-склонни да си подарим изживяване. То може да е и съвсем банално и под формата на парче торта. И в това обаче се крие прекрасна емоция… Пък и една от най-хубавите гледки е на човек с книга в едната ръка и уханно капучино в другата… дали пък не сме съзрели през някоя витрина точно вас?!

Подреждане на приоритетите

Хубавите книги могат съвсем да объркат дневния ни ред. Затова е важно да си даваме сметка кои неща са неотложни и кои всъщност могат да почакат… Така че четенето се превръща и в щит срещу стреса. Важи и за хората, които са способни във всеки един момент да объркат личния ни график, да заемат нашето пространство… Вероятността да им обърнем внимание, ако точно сме се заели с някоя прекрасна книга, е на практика минимална!

Вяра в добрия край

Ето я сигурно една от най-добрите черти на книгите… вярваме повече! Въпреки че много сюжети са мрачни и завършват нещастно, пак дават възможност да премислим над това, което имаме в живота – и да започнем повече да го ценим. Какво остава за онези истории, в които всичко се подрежда магично. А четящият човек има нужда от тази магия, тя е горивото му за живота. Разтворете хубава книга и бързо ще презаредите.

Качествата на четящите преброи Краси Проданов

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …