Начало / Любопитно / Детство с електронни устройства води и до проблеми със сърцето

Детство с електронни устройства води и до проблеми със сърцето

Песимистичните новини за компютри и смартфони нямат край

pan-xiaozhen-boL69W0UmUM-unsplash

Изследването е оповестено по време на годишния конгрес на Европейската кардиологина общност. Проблемът всъщност идва от заседяването, което обикновено съпровожда заниманията с електронни устройства. При това неприятности могат да се стоварят на главата и на хора с нормално тегло и кръвно налягане.

Часовете, прекарани от младите хора пред екраните на електронните устройства, – обяснява ръководителят на проекта Андрю Агбайе от Източнофиндландския университет, – водят буквално до по-тежко сърце. От проучванията, извършвани с възрастни, знаем, че това повишава вероятността от инфаркт или инсулт. Децата и младите хора трябва да отделят повече време за спорт, за да съхранят здравето си.”

Студията се ориентира към млади хора, родени през 90-те, като те са изследвани през определен период от време – на 11, 15, 17 и 24-годишна възраст. След това учените анализират връзката между заседяването в детството и масата на сърцето на изследваните при съзряването и вече като големи хора. Отчетени са фактори като пол, кръвно налягане, процент на телесните мазнини, пушене, както и физическа активност.

Децата седяха повече от шест часа дневно. Като млади хора това време се увеличи с почти три часа. Нашата студия отбелязва, че неактивното седене е тясно свързано с проблемите на сърцето. Родителите трябва да подтикват младите хора да се движат повече, да ги взимат на разходки и да ограничат времето, което те прекарват в социалните мрежи или за компютърни игри“, отбелязва д-р Агбайе.

onur-binay-tBKFX1_pDH8-unsplash

Общо са изследвани 766 деца – 55% от тях са момичета, останалите са момчета. 11-годишните се заседявали средно 362 минути на ден, 15-годишните – 474, а 24-годишните вече 531 минути на ден. Всяка минута седене според учените увеличава масата на сърцето

Информация от Epoch Times
Снимки: Patricia PrudentePAN XIAOZHEN и Onur Binay за Unsplash

Прочетете още

kasia-derenda-LUkBIQ2nwvg-unsplash

Шокиращо много текстове в интернет са преведени от изкуствен интелект

Вече говорим за повече от половината съдържание Машинният превод, както сме свикнали да го наричаме …