Начало / Любопитно / Аудиокнигите може да са опасни за вашия живот

Аудиокнигите може да са опасни за вашия живот

Слушането им в градски условия понякога е проблем

people-2583444_1280

Инцидентите поради нечуване на приближаващо превозно средство се увеличават напоследък – най-често са застрашени пешеходци, но също така велосипедисти или пък хора например със скутери и тротинетки, т.е. всички онези, които се изкушават да използват слушалки, докато са навън. Често в тях звучи музика, но в много случаи и аудиокнига.

Въпреки че полицията засега няма как да прецени дали причината за едно или друго произшествие е точно в слушалките, повече от ясно е, че звукът играе основна роля, за да се ориентираме в пространството. Когато сме потънали в сюжета на книга или пък в ритъма на любимата ни музика, рецепторите насочват вниманието си в абсолютно друга посока. Допълнителен проблем се явяват електрическите автомобили или автобуси, чийто шум е на съвсем различни нива и в друг регистър.

Експеримент точно за опасностите от слушалките провежда през 2022 г. автомобилната компания „Форд. Според резултатите, ако в ушите ви звучи аудиокнига или музика, които заглушават реалната звукова картина наоколо, ще реагирате на опасна ситуация с цели 4,2 секунди по-късно. Експериментът на „Форд“ е осъществен върху повече от две хиляди души в страни като Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Проблемът със слушалките разглежда и Лондонския университетски колеж. Преподавателят по когнитивна невробиология Мария Чайт напомня, че звукът играе основна роля в опознаването на средата, в която пребиваваме. „Много често чуваме нещата, които се случват покрай нас – казва тя, – преди да ги видим. Макар че слушалките могат да са ни от помощ в много ситуации, когато сме на улицата е възможно те да блокират важни звукови сигнали, което означава, че няма да сме способни да забележим колите наоколо и другите участници в движението, а това може да ни застраши.

Разбира се, подобен вид опасности, съпровождащи развитието на технологиите, могат да имат и друго лице. Доказано е например, че преставаме да забелязваме много неща наоколо, когато решим да телефонираме на улицата. Като предупреждение служи фактът, че много застрахователни дружества отказват да изплащат щети при инциденти, случили се в такива обстоятелства.

people-2590657_1280

Здравословните навици помагат – добре е например да изключваме аудиокнигата или музиката при сложно пресичане на улицата, при кратки преходи в градската джунгла, също при качване и слизане от транспортно средство

Информация: Metro
Снимки: StockSnap за Pixabay

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Френска кибритена фабрика се прероди в библиотека

Навремето в халетата ѝ работели 500 души Предприятието отваря врати още през 1892 г. в …