Начало / "Четящият човек" / Ден на четенето ни очаква на 17 ноември

Ден на четенето ни очаква на 17 ноември

Събитието се провежда за първи път у нас

400980948_675708924651746_4687135724450431515_n

„Четенето дава възможности“ – това е апелът, който отправя към всички нас фондация „Четене“. Точно тя е организатор и на първия по рода си Ден на четенето. Предназначен за малки и големи, той цели да превърне всички четящи хора в посланици на четенето. „Независимо дали ще организирате публично събитие, ще посетите класна стая, детска градина, ще почетете на колегите си в офиса или ще изберете да четете наум”, поясняват организаторите.

При това дори 15 минути стигат… „Четенето е в основата на грамотността – казва Вал Стоева от фондацията, – чрез него можем да променим средата, заради която децата ни не могат да отключат повече от 61% от потенциала си.” Други лица на новата организация са Александър Шпатов и Илияна Шукерова. Поставят си за цел да използват научните достижения и добрите примери, които лека-полека да бъдат внедрени и у нас. Фондацията има и eкспертен съвет, в който членуват и чужденци.

Илюстрация на всичко това е именно Денят на четенето. За събитието на 17 ноември вече са се регистрирали над 65 хил. души. То е отворено и за вас, както ако живеете в България, така и ако сте някъде в чужбина. Организаторите са подготвили и пакет от материали, които да подпомогнат включилите се в организирането на специално събитие и по този начин да улеснят участието им в Деня на четенето.

А очакванията са простички: денят да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година

Информация и илюстрации: Фондация „Четене“

Прочетете още

tumblr_n1lnzjuKcR1qfif2xo2_r1_1280

Филипинец превърна дома си в обществена библиотека

Мъжът чете цял живот Ернандо Гуанлао започнал скромно – преди две десетилетия той изложил петдесетина …