Начало / Класации / “Големите надежди” е любимият дикенсов роман на читателите

“Големите надежди” е любимият дикенсов роман на читателите

“Оливър Туист” е едва на седма позиция

 

Читатели определиха романа „Големите надежди” за любимото им произведение от Чарлз Дикенс. Те гласуваха в анкета, организирана от „Гардиън”.

„Големите надежди” получава 24,9% от вота. На второ място се класира „Bleak House” с 16, 9%, а челната тройка завършва „Дейвид Копърфийлд” с 9,2% от гласовете на читателите.
На четвърто място е „История за два града” с 8,7%, пето място заема „Коледна песен” със 7,4%. „Оливър Туист” дели седма позиция с „Барнаби Ръдж” с 4,6%. „Домби и син” получава едва 1,9%, а „Никълъс Никълби” скромните 1,8%.

Читателите смятат, че „Големите надежди” изпреварва други популярни произведения като „Дейвид Копърфийлд” и „Оливър Туист” поради факта, че творбата е по-актуална в днешно време и по-младите читатели я намират за по-адекватна и по- интересна, а много от тях израстват с нея.

Чарлз Дикенс е роден през 1812 г. в Англия. През февруари ще се навършат 200 години от рождението му. Той е една от най-забележителните фигури във Викторианската епоха и в британската литература изобщо. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в Англия.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …