Начало / Свят / Скандалните мемоари на Уилям Уортън ще бъдат публикувани за първи път на английски

Скандалните мемоари на Уилям Уортън ще бъдат публикувани за първи път на английски

Мемоарите на американския писател Уилям Уортън ще бъдат публикувани за първи път на английски, пише „Гардиън”. Творбата се нарича „Шрапнел: Неразказани приказки”. В тях са разкрити най-скандалните тайни на известния писател  – участието му в разстрела на немски военопленици по време на Втората световна война. Това нанася тежки и трайни поражения в неговата психика.  

Издателство е „Харпър Колинс”, което ще преиздаде и останалото творчество на Уортън – 8 романа и 2 нехудожествени книги. До момента мемоарите са били публикувани на полски – в страната, в която писателят запазва своята популярност.

Автобиографията на Уилям Уортън започва с това как той вечеря с Кърт Вонегът. Авторът на „Кланница 5” го пита за войната. „Отговорих му, като му разказах за военните престъпления, в които съм участвал. Войната за мен, накратко, беше травма, която прекърши душата ми. Бях уплашен, отчаян и загубих вяра в човешките същества, най-вече в себе си”, пише Уортън.

Уортън е американски автор, роден през 1925 г. Истинското му име е Алберт ду Ем. Първата му книга, „Пилето”, излиза чак през 1978 г. Тя е превърната и в успешен филм. Уортън умира през 2008 г.

На български са преведени почти всички негови книги, включително „Пилето”, „Отбой в полунощ”, „Илюзии”, „Художникът” и др.

Книгите на Уилям Уортън на български тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …