Начало / Любопитно / Астерикс и Обеликс се завърнаха с ново приключение

Астерикс и Обеликс се завърнаха с ново приключение

Легендарното дуо има обаче нов автор

L-Iris-blanc-avec-Fabcaro-Asterix-et-Obelix-delaissent-la-potion-magique-pour-la-pensee-positive

40-ата книжка от любимата поредица бележи началото на голяма промяна. За първи път тя е създадена от Фабкаро – или Фабрис Каро. Музикант, композитор и художник, той е автор на едни от най-обичаните френски комикси през последните десетилетия. Сега замества Жан-Ив Фери като автор на Астерикс и Обеликс.

Новият брой се нарича L’Iris blanc и представя отчаяния от деморализираните си войници Цезар, който решава да използва постиженията на нова философска школа, за да ги вкара в правия път. Когато учението достига до селцето на Астерикс и Обеликс, ефектът е изненадващ… рязко спада всъщност консумацията на глигани.

Фабкаро взима на подбив концепцията за позитивното мислене. Вкарва в обращение и цитати от популярни личности, например президента Макрон. Има препратки и към икони от света на изкуството като например Анди Уорхол и Банкси. Новият брой излиза в първоначален тираж от 5 млн. екземпляра.

Иначе комиксът съществува от началото на 60-те и е преведен вече на повече от сто езика. Предишният брой се появи преди две години. Създатели на поредицата са Рьоне Госини и Албер Юдерзо. След смъртта на Госини тежестта по сътворяването на историите пада изцяло на раменете на Юдерзо. После той предава щафетата на Жан-Ив Фери и Дидие Конрад. Сега Фабкаро работи за първи път с Конрад.

b876991_1698248127225-asterix40-l-iris-blanc-couverture-plat-1

Концепцията за позитивното мислене е на подбив в новите приключения на Астерикс – заради нова философска школа всъщност рязко спада консумацията на глигани

Информация и илюстрации: Еditions Albert René/Goscinny – Uderzo и europe1.fr

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …