Начало / България / 11-годишно българче написа фентъзи за котки

11-годишно българче написа фентъзи за котки

Сагата е от няколко части

IMG_20231011_114701-900x642

Йоана Сотирофска е петокласник в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново, като голямата ѝ страст е писането. Талантите ѝ всъщност са много – в края на миналата учебна година например печели математическото състезание „Европейско кенгуру“. Още като второкласничка пък е първа в конкурса по рисуване „На пътя животът е с предимство“. Умението да рисува тя използва и при издаването на дебютната си книга Sky of storms – Йоана сама създава илюстрации за кориците. Както подсказва заглавието, романът е написан на английски.

Сюжетът на Sky of storms е повече от интригуващ – по страниците се сблъскват няколко клана… котки. Йоана започва да пише книгата, когато е на 10, като я завършва за няколко месеца. Вдъхновява се от компютърна игра, в която главният герой се превъплъщава в кожата на котка. Първи читател на книгата е бащата на Йоана – Панде. Вече са готови и две продължения.

Малката петокласничка издава сама Sky of storms – с помощта на родителите си. Обещава и българска версия за онези, които няма как да прочетат оригинала на английски. Премиерата на книгата пък – логично, е пред съучениците и учителите ѝ в търновското училище. По думите на класния ѝ ръководител д-р Ренета Минчева, „Господ е надарил Йоана с много дарби, защото тя, освен че пише прекрасно на английски език, пише чудесно и на български”. Момичето е и заместник-председател на ученическия съвет на ОУ „Св. Партиарх Евтимий” във Велико Търново.

Информация и снимки: Общинско радио Велико Търново и „Янтра днес“

Прочетете още

24438_b

Трирък римлянин нарисува на корица изкуственият интелект

Случаят се проверява, казват издателите „Императорът на Рим“ от Мери Биърд сигурно си заслужава, но книгата …