Начало / Любопитно / Ха сега де! Всички герои от „Мечо Пух“ са побъркани, твърди педиатър

Ха сега де! Всички герои от „Мечо Пух“ са побъркани, твърди педиатър

MECHO-PUH-visitplovdiv_0Феновете на „Мечо Пух“ едва сега осъзнават тъжните скрити значения, които се крият зад личността на всеки герой. Животинките проявяват тревожност, дефицит на вниманието, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и дори шизофрения.

Алън Александър Милн, лондончанинът, известен най-вече като А.А. Милн, написва „Мечо Пух“ през 1926 г., за да научи децата на любов, прошка, търпение, доверие и приемане.
Въпреки това всеки от героите от любимите книги е свързан със състояния като тревожност, дефицит на вниманието, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и дори шизофрения.
През 2000 г. педиатърът и притежател на докторска степен Сара Шей и нейният екип издават списание, озаглавено „Патология в стоакровата гора: перспектива за невроразвитието на А. А. Милн“.
В него се показва, че всеки от героите на Мечо Пух проявява симптоми на различно психично разстройство.
Според професорите в „Мечо Пух“ се наблюдават седем ясни състояния, включително тревожност, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и шизофрения.
Мнозина обаче оспорват твърдението, че авторът умишлено е дал на героите тези състояния, тъй като той умира през 1956 г., а терминът „обучителни трудности“ е въведен едва през 1963 г. Докато СДВХ става често срещана диагноза едва през 90-те години на ХХ век.
Други обаче твърдят, че авторът може и да не е свързвал съзнателно всеки герой с известен вид разстройство, а вместо това да е осъзнал, че някои деца имат специфични проблеми, и че героите на Мечо Пух може и да са били неволно създадени въз основа на тези наблюдения.

Мечо Пух: Разстройство с дефицит на вниманието (ADD)

Според списанието Мечо Пух може да страда от разстройство с дефицит на вниманието, известно още като ADD. Педиатрите обясняват, че Пух „лесно се губи в собствения си свят и губи представа за това, което прави“, благодарение на „късата си продължителност на вниманието“. Освен това се казва, че такива като Пух понякога имат „натрапчиви пристрастия“ – както например героят прави с меда. Те също така установиха, че настойчивостта на Пух по отношение на храната и повтарящото се поведение на броене повишават диагностичната вероятност за обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Прасчо: Тревожно разстройство

Според списанието Прасчо може да страда от „генерализирано тревожно разстройство“. В него се обяснява, че очарователното прасенце е трябвало да бъде оценено и диагностицирано по подходящ начин, когато е било малко, и да му бъдат поставени лекарства, които биха му помогнали. Докато в Патологичния тест на Пух, създаден от IDRlabs.com, се казва, че Прасчо прекарва по-голямата част от времето си в „прекомерно притеснение“ за „голям брой неща“ и „трудно контролира“ страховете си. Тревожността му е винаги с него и го кара да се чувства неудобно в широк кръг от ситуации.

Йори: Персистиращо депресивно разстройство

В теста се посочва, че тези, които са свързани с Йори, могат да страдат от персистиращо депресивно разстройство. Педиатрите признават, че не знаят дали някаква ранна травма не е допринесла за неговия хроничен негативизъм и ниска енергия. Горкото магаре се бори с хронично лошо настроение и чувство на безнадеждност. Педиатрите обясняват, че Йори би имал полза от антидепресанти, може би в комбинация с индивидуална терапия.

Заек: Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Според Патологичния тест на Пух Заекът може да страда от обсесивно-компулсивно разстройство, известно още като ОКР. В теста е отбелязано, че героят „има повтарящи се и постоянни нагони, че всичко трябва да е перфектно“. Той също така се характеризира с натрапчиво и повтарящо се поведение, като например „да нарежда и проверява нещата“, се казва още в теста.

12-01-06-90829Тигър: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ)

Патолозите предполагат, че Тигър има повтарящ се модел на поведение, при което се поемат рискове. Според тях неговата хиперактивност и импулсивност предполагат, че може да се нуждае от стимулиращи лекарства. Докато при патологоанатомичния тест на Пух се казва, че той може да страда от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, наричан още СДВХ. Резултатите от теста обясняват, че Тигър „винаги подскача“ и често „се вълнува прекалено много“. Освен това му е трудно „да обръща внимание на едно нещо твърде дълго време“.

Ру: Аутизъм

В патологичния тест на Пух се посочва, че тези, които са получили като резултат Ру, може да имат аутизъм. Той описва бебето кенгуру като „психически затворено“, като отбелязва, че то „не осъзнава какво се случва около него“. „То не е наясно със социалните знаци и подтекст. Редува свръхентусиазирано и безразсъдно поведение, от една страна, и безстрастно седене в торбата на майка си, от друга“, пише в доклада. Докато патолозите отбелязват в списанието, че са притеснени, че най-близкият приятел на Ру е Тигър, който не е добър модел за подражание и често го забърква в неприятности.

Материалът е препечатан от Lupa.bg

Заглавието е на lira.bg

Прочетете още

50309657_834604406878990_2781559303520124928_n

8 урока, научени от Мечо Пух

Припомняме си ги точно в деня на рождението на създателя му – Алън Александър Милн …