Начало / Класации / Други / Най-четеното в Южна Корея

Най-четеното в Южна Корея

Книга за смисъла на пътешествията е на върха напоследък

stažený soubor

Топ 10 включва и класики, но ако очаквате Хари Потър – това вече е прекалено… Данните са всъщност от веригата Kyobo и ги следим за вас (почти) всеки месец. Ето актуалното подреждане от върха до края на десетицата.

  1. „Причината да пътувам” – 여행의 이유. Автор Ким Йонг Ха. Жанр есе

Книгата съдържа 9 разказа за пътешествията по света на Ким Йонг Ха, всички негови интересни преживявания са описани вътре. Пътуванията му са го подтикнали да се запита: Какво означава за самия него да пътешества? Защо се чувства по този начин? Защо хората пътуват изобщо?

  1. Как философията се превръща в житейско оръжие” – 철학은 어떻게 삶의 무기가 되는가. Автор Сю Ямагучи. Жанр философия

Кое е оръжието, което най-много ни трябва в днешните бурни времена? Господин Ямагучи, който е бил мениджър на една от най-големите компании за мениджмънт и човешки ресурси, споделя в книгата си как философията се е превърнала в неговото най-силно оръжие в живота и в работата.

  1. „Силата на навиците” – 아주 작은 습관의 힘. Автор Джеймс Клио. Жанр личностно развитие

„Силата на навиците“ предлага систематичен подход, стъпка по стъпка, за самоусъвършенстване. Джеймс Клио е бил обещаващ бейзболен играч в гимназията, но по време на тренировка случайно е ударен от бухалка на съотборник. Това довежда до сериозна контузия, която е могла да сложи край на кариерата му. По време на възстановяването си започва да изгражда лека-полека дребни навици, с помощта на които тренира всеки ден в продължение на 6 години. По този начин в колежа успява да се завърне на игрището и да влезе в мъжкия отбор.

  1. ”Колкото по-тихо, толкова по-ярко” – 고요할수록 밝아지는 것들. Автор Хемин Съним. Жанр поезия

В Южна Корея Хемин Съним е един от най-харесваните автори в този жанр. Книгата е изпълнена с прозорливост, която засяга важни теми за съвременния човек, като самотата, семейството, приятелството, радостта от малките неща и житейските ценности.

  1. Мечо Пух, всеки ден е щастлив ден” – 곰돌이 푸, 행복한 일은 매일 있어. Автор Алън Милн, Жанр детска литература

Всеки път, когато четем за Мечо Пух, който никога не забравя да се усмихва, си припомняме за пореден път голямото значение на надеждата и щастието в нашия живот.

Втората в подреждането
Втората в подреждането
  1. „Почти го превъзмогнах” – 하마터면 열심히 살 뻔했다. Автор Хауан. Жанр есе

„Отсега нататък решавам да живея своя живот, а не този на другите!“. Тази книга засяга едни от най-актуалните социални проблеми на Южна Корея – големите очаквания на родителите, убийствената конкуренция и постоянното сравняване с другите.

  1. „Реших да живея такава, каквато съм” – 나는 나로 살기로 했다. Автор Кимсухьон. Жанр есе

„Ние не трябва да бъдем нищо друго, освен себе си“

„Когато пораснах, осъзнах, че света е едно студено място“.

„Абсурдността се увеличава. Ненужно, хората поставят граници помежду си, голяма част от тях дори се наслаждават да упражняват дискриминация и презрение към останалите, когато им се отдаде такава възможност.“

Това са само няколко цитата от книгата, които загатват за екзистенциалните проблеми, пред които са изправени жителите на Южна Корея.

  1. „Чувство към точните думи” – 말센스. Автор Селест Хадли. Жанр личностно развитие

Селест Хадли има повече от 20 години опит в говоренето пред публика. Една от нейните TED лекции достига 13 милиона гледания. Основните ѝ изследвания са свързани с това как общуват хората. От тази книга ще се научите да бъдете по-добри в разговорите с другите.

  1. Сборник с награждавани разкази – 회 젊은작가상 수상작품집. Автори Парк Санг Йонг, Пек Су Лин, Ли Джу Ран, Чонг Йонг Су, Ким Бонг Гон, Ли Ми Санг. Жанр художествена литература

Книгата съдържа разказите, с които техните автори са спечелили наградата за най-добър млад автор в Южна Корея.

  1. „Фактологичност” – 팩트풀니스. Автори Ханс Рослинг, Ула Рослинг и Ана Рослинг Рьонлунд. Жанр природни и точни науки

„Когато ни бъде зададен въпрос, свързан с глобални тенденции в днешно време – какъв дял от населението на света живее в бедност, защо световното население нараства, колко момичета завършват училище, – ние системно даваме грешни отговори. И то толкова грешни, че ако някое шимпанзе налучкваше отговорите, пак щеше да се представи по-добре от учители, журналисти, инвестиционни банкери и лауреати на Нобелова награда.“

За Лира.бг класацията следи Димитър Димитров, книжар в Хеликон Витоша

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 юли – 7 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Господар на леността − Кн.4 Господари …