Начало / Свят / „Гугъл“ отбелязва четвърт век и милиарди търсения

„Гугъл“ отбелязва четвърт век и милиарди търсения

Изборът на датата 27 септември за рожден ден остава неизяснен

google-logo-1

Официалната регистрация на марката е с дата 4 септември 1998-а; години преди това обаче основателите ѝ правят първи опити да създадат интернет търсачка и дори регистрират домейн… в резултат няколко години подред „Гугъл“ празнува рожден ден на различни дати. В крайна сметка започва да го отбелязва именно на 27 септември, но остава загадка защо е избран именно този ден.

Началото е положено в средата на 90-те, когато студенти от Станфордския университет се запалват по идея, която сами наричат BackRub – търсачка, която има за задача да преценява важността на един или друг интернет сайт. После обаче им хрумва, че новото начинание може да се казва Googol – игра на думи, в която числото едно е последвано от сто нули. Но още при първите разговори с евентуални инвеститори Googol се преобърнало някак на Google.

Ключово за развитието е решението да се продават реклами – първоначално само текстови. Наред с това, Google започва да си сътрудничи и с Yahoo!, които тогава са на върха на славата си. Развитието е главозамайващо – днес системата обработва повече от милиард търсения дневно.

Любопитен факт е това, че през 2003-а глаголът google е добавен в Оксфордския речник, като разяснението за него е „търсене на информация в интернет чрез „Гугъл“. Модифицира се и в много от езиците по света.

google-vyhledavani-1998

Началото е положено в средата на 90-те, когато студенти от Станфордския университет създават търсачка  ражда се идеята а се казва Googol, което скоро се видоизменило на добре познатото Google

Разбира се, оттогава насам компанията (пък и самата търсачка) е преживяла много транформации, в бизнеса днес са най-различни технологии, цял пакет от услуги и програми. Част от „Гугъл“ вече 17 години е например „Ютюб“, без които също трудно може да си представим съвременното интернет пространство.

Зрителите на СиЕнЕн избират в анкета именно „Гугъл“ за най-значимото, което е създадено в интернет. Огромната компания преживява и много скандали – например за неправомерно сексуално поведение сред служителите. Разследвана е и от властите – за неразрешено използване на данни от минали реклами (от десет американски щата) или за монопол, който вреди на издатели, рекламодатели и потребители (в Австралия).

„Гугъл“ търси потенциал и в развитието на изкуствен интелект – най-известен остава обаче с търсачката си, пощата, функцията за търсене на изображения, преводача… Всичко това дава на марката изключителна стойност – оценявана е на около 140 млрд. долара.

Google_page_brin

Основателите на империята днес са сред най-богатите в света. Лари Пейдж и Сергей Брин остават собственици на контролния пакет от акции на компанията, стартирала от един гараж в Калифорния. Най-добре… ги потърсете в „Гугъл“

Информация и снимки: „Уикипедия“,  google.comndtv.com, root.cz

Прочетете още

9780593714508_p0_v3_s1200x630

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Toxic Prey“ от Джон Санфорд (нова в класацията) 2. „The Women“ …