Начало / Читателски дневник / Доказано добрите книги – с нещо доказано вкусно

Доказано добрите книги – с нещо доказано вкусно

Комбинацията книга и храна прави преживяването двойно

engin-akyurt-RmP2yZpQ93g-unsplash

Есенните дни носят със себе си възможността – пък и необходимостта, да сме повече на закрито. Пък като сме си у дома, някак ни влече към това да разтворим хубава книга. Каквото и да си говорим, най-честият маршрут, докато четем, е до хладилника. Но нали и времето на диетите свърши – наесен може да си позволим нещо вкусно!

Още по-пикантно става обаче когато съчетаем четивото с подходяща храна. Понякога самата книга ни вдъхновява за кулинарни подвизи, но друг път може и самите ние да измислим вкусно допълнение към четенето. Така и то се превръща в истинско гурме.

Хубавата книга и хубавата храна са доказано добра комбинация! Ето няколко предложения, които трудно ще оставят някого равнодушен

korici

Философско преживяване с ябълка

„Изкуството да бъдеш спокоен“ е изключително полезна и удачна за периоди на преоценка книга. Създадена е от Райън Холидей, който сам възприема себе си за модерен стоик. Нека си припомним, стоицизмът е философска система, която се е родила в Древна Гърция. Според стоиците са ни нужни здрави вътрешни устои – точно те са истинската ни природа. Така че „Изкуството да бъдеш спокоен“ учи най-вече на това как да запазим вътрешния си покой, без да отдаваме прекалено значение на външните драми и сътресения.

Точно от древногръцката митология идва и изразът „Ябълка на раздора – тя била златна и имала върху себе си надпис „На най-красивата“. Накратко, за нея се сбили Афродита, Атина и Хера. Вместо масов женски бой обаче ви предлагаме фина ябълкова кулинария, чрез която може да приложим на практика наученото от „Изкуството да бъдеш спокоен”. Така че оставяме за час книгата настрана и си приготвяме ябълкови мекички! Нарязваме, изчистваме и настъргваме половин килограм ябълки, добавяме голяма лъжица захар, щипка сол, 70 г брашно, бакпулвер, 1 яйце, оформяме мекичките и изпържваме в тиган. И четенето става блаженство!

Питие за изискана компания

Естетите по душа приемат за доказано добра компания и хубавата книга – даже водят с нея много по-пълноценен разговор, отколкото със себеподобни в обществото. Безспорно, един такъв пример за книга, изпипана до най-малкия детайл, е „Великият Гетсби“. След две години романът ще закръгли 100 години, но написаното по страниците все така дразни и човърка, че да си задаваме неспирно въпроси.

Франсис Скот Фицджералд изгражда книгата си около Джей Гетсби, който пък се превръща в олицетворение на рухналата американска мечта. Но именно неговият начин на живот става култ в десетилетията след излизането на книгата. Доказателство за това е и коктейлът, който носи името на романа – и без който е направо грехота да четем написаното от американския класик. Питието „Великият Гетсби” се приготвя лесно – нужни са ни 30 мл водка, 75 мл сок от грейпфрут, 30 мл бяло вино, резенче-две истински грейпфрут. Смесваме всички съставки в чаша, пълна с лед, разбъркваме добре, след това пресипваме в коктейлна чаша и украсяваме с резенчетата грейпфрут. Четенето може да започне!

jidlo

Активно четене с Лечителя-медиум

Поредицата от книги на Антъни Уилям се радва на добър прием – може да се каже, че те са по-скоро за изучаване, за анализиране, отколкото за един такъв нормален прочит – по страниците има съвети за прочистване, за изцеление на щитовидната жлеза, пък и за всекидневния живот. Книгите са основани на умението на автора да общува духовно с по-висши същности. Но пък приложени на практика, идеите му – например от книгата „Най-полезните храни“, се оказват наистина на място. Така че още докато четем, може да опитаме ефекта им.

Точно в „Най-полезните храни“ Антъни Уилям нарича авокадото дар от природата за нашия мозък. Ако имаме узряло авокадо под ръка, просто изгребваме вътрешността му, размачкваме я хубаво и добавяме няколко лъжици кисело мляко. Объркваме и подправяме на вкус, капка зехтин само ще е от полза. Още с първата лъжичка и книгата на Антъни Уилям ще ви се стори неизмеримо по-вкусна!

Маратонско четене с подкрепящи средства

„Шантарам“ е близо 900 страници, пък и е от онези книги, които са трудни за пускане – романът на Грегъри Дейвид Робъртс излиза преди точно 20 години. Авторът му – вече на 71, е австралийски анархист и наркозависим, който обира 24 банки с пластмасов пистолет. Наречен Бандита-джентълмен, той бяга от затвора и отива в Индия – и там се развихря приключението, описано и в книгата. И тъй като историята се разиграва в най-многолюдната страна на света, наричана отскоро официално Бхарат, ето и една национална напитка, която да придаде още свежест на четенето.

Ласи е нещо като нашия айрян, но не съвсем – всъщност приготвяме го точно като айрян, само дето вместо щипка сол слагаме захар, мед или пък например стевия. Но тайната на хубавото ласи е в подправките! Може например да добавите листенца мента или пък малко куркума. Съвсем в реда на нещата е тайната съставка да е кимион или пък да блендирате банан и да го превърнете в част от своето ласи. Само направете повечко… като се има предвид обема на книгата.

Доказано добрите книги са в „Хеликон“

Есенно гурме с книга предложи Краси Проданов
Снимки: irin.albertovnafood.tribune.com.pkloveandlemons.comhouse-party.egoiste.coffeeLiana Mikah и engin akyurt за Unsplash

Прочетете още

viber_image_2025-03-20_06-47-47-469

„Близнаците“ – криминале с ритъма на репортаж

Идеално семейство няма, напомня романът „Близнаците“ е от онези книги, които сякаш няма логика да …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...