Начало / Читателски дневник / Доказано добрите книги – с нещо доказано вкусно

Доказано добрите книги – с нещо доказано вкусно

Комбинацията книга и храна прави преживяването двойно

engin-akyurt-RmP2yZpQ93g-unsplash

Есенните дни носят със себе си възможността – пък и необходимостта, да сме повече на закрито. Пък като сме си у дома, някак ни влече към това да разтворим хубава книга. Каквото и да си говорим, най-честият маршрут, докато четем, е до хладилника. Но нали и времето на диетите свърши – наесен може да си позволим нещо вкусно!

Още по-пикантно става обаче когато съчетаем четивото с подходяща храна. Понякога самата книга ни вдъхновява за кулинарни подвизи, но друг път може и самите ние да измислим вкусно допълнение към четенето. Така и то се превръща в истинско гурме.

Хубавата книга и хубавата храна са доказано добра комбинация! Ето няколко предложения, които трудно ще оставят някого равнодушен

korici

Философско преживяване с ябълка

„Изкуството да бъдеш спокоен“ е изключително полезна и удачна за периоди на преоценка книга. Създадена е от Райън Холидей, който сам възприема себе си за модерен стоик. Нека си припомним, стоицизмът е философска система, която се е родила в Древна Гърция. Според стоиците са ни нужни здрави вътрешни устои – точно те са истинската ни природа. Така че „Изкуството да бъдеш спокоен“ учи най-вече на това как да запазим вътрешния си покой, без да отдаваме прекалено значение на външните драми и сътресения.

Точно от древногръцката митология идва и изразът „Ябълка на раздора – тя била златна и имала върху себе си надпис „На най-красивата“. Накратко, за нея се сбили Афродита, Атина и Хера. Вместо масов женски бой обаче ви предлагаме фина ябълкова кулинария, чрез която може да приложим на практика наученото от „Изкуството да бъдеш спокоен”. Така че оставяме за час книгата настрана и си приготвяме ябълкови мекички! Нарязваме, изчистваме и настъргваме половин килограм ябълки, добавяме голяма лъжица захар, щипка сол, 70 г брашно, бакпулвер, 1 яйце, оформяме мекичките и изпържваме в тиган. И четенето става блаженство!

Питие за изискана компания

Естетите по душа приемат за доказано добра компания и хубавата книга – даже водят с нея много по-пълноценен разговор, отколкото със себеподобни в обществото. Безспорно, един такъв пример за книга, изпипана до най-малкия детайл, е „Великият Гетсби“. След две години романът ще закръгли 100 години, но написаното по страниците все така дразни и човърка, че да си задаваме неспирно въпроси.

Франсис Скот Фицджералд изгражда книгата си около Джей Гетсби, който пък се превръща в олицетворение на рухналата американска мечта. Но именно неговият начин на живот става култ в десетилетията след излизането на книгата. Доказателство за това е и коктейлът, който носи името на романа – и без който е направо грехота да четем написаното от американския класик. Питието „Великият Гетсби” се приготвя лесно – нужни са ни 30 мл водка, 75 мл сок от грейпфрут, 30 мл бяло вино, резенче-две истински грейпфрут. Смесваме всички съставки в чаша, пълна с лед, разбъркваме добре, след това пресипваме в коктейлна чаша и украсяваме с резенчетата грейпфрут. Четенето може да започне!

jidlo

Активно четене с Лечителя-медиум

Поредицата от книги на Антъни Уилям се радва на добър прием – може да се каже, че те са по-скоро за изучаване, за анализиране, отколкото за един такъв нормален прочит – по страниците има съвети за прочистване, за изцеление на щитовидната жлеза, пък и за всекидневния живот. Книгите са основани на умението на автора да общува духовно с по-висши същности. Но пък приложени на практика, идеите му – например от книгата „Най-полезните храни“, се оказват наистина на място. Така че още докато четем, може да опитаме ефекта им.

Точно в „Най-полезните храни“ Антъни Уилям нарича авокадото дар от природата за нашия мозък. Ако имаме узряло авокадо под ръка, просто изгребваме вътрешността му, размачкваме я хубаво и добавяме няколко лъжици кисело мляко. Объркваме и подправяме на вкус, капка зехтин само ще е от полза. Още с първата лъжичка и книгата на Антъни Уилям ще ви се стори неизмеримо по-вкусна!

Маратонско четене с подкрепящи средства

„Шантарам“ е близо 900 страници, пък и е от онези книги, които са трудни за пускане – романът на Грегъри Дейвид Робъртс излиза преди точно 20 години. Авторът му – вече на 71, е австралийски анархист и наркозависим, който обира 24 банки с пластмасов пистолет. Наречен Бандита-джентълмен, той бяга от затвора и отива в Индия – и там се развихря приключението, описано и в книгата. И тъй като историята се разиграва в най-многолюдната страна на света, наричана отскоро официално Бхарат, ето и една национална напитка, която да придаде още свежест на четенето.

Ласи е нещо като нашия айрян, но не съвсем – всъщност приготвяме го точно като айрян, само дето вместо щипка сол слагаме захар, мед или пък например стевия. Но тайната на хубавото ласи е в подправките! Може например да добавите листенца мента или пък малко куркума. Съвсем в реда на нещата е тайната съставка да е кимион или пък да блендирате банан и да го превърнете в част от своето ласи. Само направете повечко… като се има предвид обема на книгата.

Доказано добрите книги са в „Хеликон“

Есенно гурме с книга предложи Краси Проданов
Снимки: irin.albertovnafood.tribune.com.pkloveandlemons.comhouse-party.egoiste.coffeeLiana Mikah и engin akyurt за Unsplash

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …