Начало / Свят / Анонимен филантроп вдигна премията за наградата „Самюъл Джонсън”

Анонимен филантроп вдигна премията за наградата „Самюъл Джонсън”

Анонимен филантроп вдигна премията на наградата за нехудожествена литература „Самюъл Джонсън” с 5 000 паунда, информира thebookseller.com. Така победителят през 20тази година ще спечели 25 000 паунда, а всеки номиниран по 1 000. Директорите на наградата заявяват, че спонсорът е „много запален по книгите, четенето и литературата” и желае да не бъде разкривано името му.

Датите, свързани с приза също са променени. Номинираните ще станат ясни през ранната есен на тази година, а победителят ще бъде обявен на 12 ноември. „Би Би Си” продължава да бъде партньор на инициативата.

Тази година ще бъде 14-тото издание на наградата. Миналата година спечели „Великият глад на Мао” от Франк Дикьотър. Книгата описва режима на китайския диктатор Мао Дзедун, известни като „Големият скок ”.

Наградата „Самюел Джонсън” е на името на великия английски поет, есеист, литературен критик и лексикограф, живял през ХVІІІ век. Най-крилатата му фраза е „Крайният резултат на всички амбиции е да бъдеш щастлив вкъщи”. Призът се връчва всяка година под мотото „Най-добрите истории са истинските”. Първото издание е през 1999 г. Парите идват от анонимни дарители.

Свързани заглавия
Мао Дзедун, Бисмарк и Караваджо в битка за награда „Самюъл Джонсън”
Книга за Мао спечели наградата „Самюъл Джонсън”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …