Начало / Свят / Анонимен филантроп вдигна премията за наградата „Самюъл Джонсън”

Анонимен филантроп вдигна премията за наградата „Самюъл Джонсън”

Анонимен филантроп вдигна премията на наградата за нехудожествена литература „Самюъл Джонсън” с 5 000 паунда, информира thebookseller.com. Така победителят през 20тази година ще спечели 25 000 паунда, а всеки номиниран по 1 000. Директорите на наградата заявяват, че спонсорът е „много запален по книгите, четенето и литературата” и желае да не бъде разкривано името му.

Датите, свързани с приза също са променени. Номинираните ще станат ясни през ранната есен на тази година, а победителят ще бъде обявен на 12 ноември. „Би Би Си” продължава да бъде партньор на инициативата.

Тази година ще бъде 14-тото издание на наградата. Миналата година спечели „Великият глад на Мао” от Франк Дикьотър. Книгата описва режима на китайския диктатор Мао Дзедун, известни като „Големият скок ”.

Наградата „Самюел Джонсън” е на името на великия английски поет, есеист, литературен критик и лексикограф, живял през ХVІІІ век. Най-крилатата му фраза е „Крайният резултат на всички амбиции е да бъдеш щастлив вкъщи”. Призът се връчва всяка година под мотото „Най-добрите истории са истинските”. Първото издание е през 1999 г. Парите идват от анонимни дарители.

Свързани заглавия
Мао Дзедун, Бисмарк и Караваджо в битка за награда „Самюъл Джонсън”
Книга за Мао спечели наградата „Самюъл Джонсън”

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …