Начало / България / Нощ на литературата ни очаква на 27 септември

Нощ на литературата ни очаква на 27 септември

И тази година ще има разнообразие от книги

Baner_1200X628-1-1024x536

Инициативата се провежда вече за единайсети път, като идеята е да се популяризира съвременната европейска литература. Неизменен е начинът, по който се реализира Нощта на литературата – известни личности четат книги от обещаващи автори на любопитни места.

Общо 16 населени места се включват в събитието през 2023-а. В продължение на три часа – между 18 и 21, книги се ще се четат в София, но и в Кюстендил, Перник или Смолян, та дори и в с. Чавдар.

Регламентът е простичък – на всеки 30 минути четецът застава пред своята публика с книга в ръка – във всяко читателско „гнездо“ тя е различна. Самата литература трябва да е създадена след 2000 г. и да има превод на български.

През 2023-а събитието ще представи общо 20 заглавия – сред тях е например избраната от Посолството на Ирландия „Актриса“. Книгата на Ан Енрайт е за майка и дъщеря, за славата и сенчестите ѝ страни. Посолството на Белгия пък се спира на „Война и терпентин“. Романът на Стефан Хертманс е въздействащ разказ за паметта, изкуството, обичта и войната. И още едно от заглавията в Нощта на литературата – Чешкият център ще представи масивния сборник „При чехите“. По страниците му са разказите на общо 48 съвременни чешки автори, като акцентът ще е върху този на Адела Кнапова – „Предизвестените“.

noc

Разгледайте обаче сами всички заглавия и всички места, на които нощта на 27 септември 2023-а ще дойде с книга

Информацията събра Краси Проданов

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …