Начало / Любопитно / 50 години от смъртта на Толкин – монета ще напомня за писателя

50 години от смъртта на Толкин – монета ще напомня за писателя

Предназначена е по-скоро за колекционери

50th-anniversary-of-jrr-tolkien-2023-uk-gbp2-gold-proof-coin-reverse-case-left---uk23jtgp-1500x1500-f3a2c67

Кралският монетен двор на Великобритания пусна на пазара нова монета, върху която е лика на автора на „Властелинът на пръстените“. Стойността ѝ е две лири и макар че е официално в обращение, е предназначена по-скоро за колекционери.

На обратната страна на монетата е монограмът на писателя, ограден от руни, които изразяват любовта на Толкин към англосаксонската писменост. Има и цитат от най-известната му творба. По краищата е изписано: „Не всеки скиталец е враг”. Думите са от Гатанката на Бързоход в първата част на трилогията:

Не всяко злато сияе,
не всеки скиталец е враг;
здрав старец не вехне до края,
не жари слана корен як.
Ще лумне пак камък изгаснал,
над сянката — лъч засиял;
строшеният меч ще зарасне,
сваленият пак ще е крал.

Първоначално регистрираният интерес към монетата е голям – заявките към монетния двор надхвърлят 20 хил. Отсечени са и 225 златни монети, които обаче струват 1250 лири всяка.

50th-anniversary-of-jrr-tolkien-2023-uk-gbp2-gold-proof-coin-reverse---uk23jtgp-1500x1500-f3a2c67

Дизайнерът Дейвид Лорънс отбелязва, че по-важни от лика на писателя са алхимичните елементи и магични букви от обратната страна на монетата. Визуално кръгът напомня и за самия пръстен от най-известната книга на Толкин

Въпреки че е автор както на „Властелинът на пръстените“, така и например на „Хобит“, писателят реализира уменията си и в други области – той е талантлив поет, но също така вещ филолог и учен с академична кариера. Напуска света ни през септември 1973-а.

„Властелинът на пръстените“ е преведена на 40 езика, като е една от най-продаваните книги за всички времена. Смята се, че отпечатаните екземпляри са повече от 100 млн. Сред екранизациите пък блести тази на Питър Джаксън.

Информация и снимки: royalmint.com и itv.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …