Начало / Свят / Ирландска литературна вълна залива Европа

Ирландска литературна вълна залива Европа

Автори от няколко поколения привличат внимание

bookspines1

Номинациите за престижната награда „Букър“ още веднъж потвърдиха, че Ирландия ражда изключително талантливи писатели. Сега под светлините на прожекторите застанаха няколко имена, които на практика са една трета от общия брой на номинираните.

Сред тях е например Себастиан Бари

Той има вече зад гърба си няколко номинации за „Букър“. 68-годишният писател е познат и у нас с книги като „Хиляда луни“ и „Далече и отвъд“. Лауреат на ирландската литература, той описва и историята на семейството си в „Тайното писание”. Книгата, с която Бари е номиниран сега за „Букър“, се казва Old God’s Time. Главно действащо лице в нея е пенсиониран полицай, на когото предстои горчив сблъсък с миналото.

Сред номинираните за „Букър“ е и Илейн Фийни

44-годишната ирландска поетеса и писател залага в творчеството си на теми като историята на своята страна, националната идентичност и работата на институциите. Ирландците я приемат като една от най-провокативните авторки на своето поколение. Дебютният ѝ роман излиза в края на 2019-а, а „Обзървър“ го избира за един от най-впечатляващите през годината. Сега Илейн получава признание за новия How to Build a Boat.

Още едно нашумяло име от ирландската литературна сцена – Пол Линч

46-годишният писател вече има четири романа зад гърба си. Пише поетично и лирично, като не отбягва сложните теми на деня. Шест издателства наддават за дебюта муRed Sky in Morning. Тази книга му спечелва уважение и в САЩ и Франция. Prophet Song е петият, най-нов роман, който е номиниран и за „Букър“. Книгата представлява „смразяваща картина на превръщането на Ирландия във фашистка държава”. „Гардиън“ пише, че Prophet Song е „въздействащ роман от стилистична и политическа гледна точка“. Номинацията за „Букър“ само потвърждава това.

Към интригуващите ирландски автори днес добавяме и Пол Мъри

Дебют прави още през 2003-а, като до днес има издадени четири романа. Самият той се учи от Томас Пинчън. „Тайм“ поставя третата му книга – The Mark and the Void, сред десетте най-добри през 2015-а. Новата The Bee Sting пък получава номинация за „Букър”. „Гардиън“ пише за нея, че е „трагикомичен триумф“, който носи „чисто удоволствие от разгръщането на страниците“.

irish writers hero 3_2

На 21 септември ще стане ясно дали някой от ирландските писатели ще продължи и в последния кръг борбата за „Букър“. Паричната премия е 50 хил. лири

Снимки и информация: thebookerprizes.com, literatureireland.com и sites.nd.edu/irish-hesburgh

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …