Начало / България / Пловдив строи нова библиотека

Пловдив строи нова библиотека

Мащабният проект включва още предназначения на сградата

Plovdiv

Библиотеката всъщност ще е част от Медицинския университет в града, така че ще е строго профилирана. Към нея обаче ще бъде изграден и музей на медицината, а ще има и симулационен център.

Сградата, на която вече беше положена първа копка, ще се издига на пет етажа, като желанието е да се изгради съвременен мултифункционален център, който да служи както за дом на книгите, така и за социални и културни активности.

Новата пловдивска университетска библиотека ще се разпростира на площ от над 6000 кв. м, а като срок за завършването ѝ е посочен период от малко повече от две години. Впечатляващ е и фактът, че самият университет финансира изцяло проекта. Ректор на учебното заведение сега е д-р Мариана Мурджева.

Сградата ще осигурява изцяло безбариерна среда, като ще разполага и със зала за най-различни събития – капацитетът ѝ ще е почти сто души. Друга важна част от нея ще е симулационният център. В него ще са разположение симулатори за виртуална реалност, ще има и отделение за стандартизирани пациенти, в ролята на които ще влизат актьори, като ще бъдат застъпени най-модерни технологии.

Самата библиотека пък ще разполага както с тиха читалня, така и с шумоизолирани кабинети за съвместна групова работа. Отделно се предвижда зала за докторанти, както и зона за обучения, разговори и почивка.

first-_8_opt

Библиотеката на Медицинския университет в Пловдив съществува от 1945 г. Днес разполага с близо 200 хил. библиотечни единици

Информация и снимки: Медицински университет – Пловдив

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …