Начало / Автори / Любимите аксесоари на известните писатели

Любимите аксесоари на известните писатели

Големите писатели често са ексцентрични. Някои обаче са станали пословични с любимите си аксесоари. Порталът flavorwire.com показва любимите джаджи на няколко класици в литературата.

1. Мрежата за пеперуди на Владимир Набоков. „Литературата и пеперудите са двете най-мили страсти, познати на човека”, казва веднъж Набоков.

2. Превръзката за око на Джеймс Джойс. Джойс е носил черна превръзка, подобна на пиратска, на лявото си око в по-късните години от своя живот. Макар някои да си мислят, че е било кич, истинската причина е проблеми със зрението.

3. Лулата на Уилям Фокнър. Писателят не приемал никакви други подаръци за Коледа от своето семейство, освен инструменти за чистене на лула.

4. Оръжието на Уилям Бъроуз. Той не е бил единствения популярен автор, който обичал оръжията (Хемингуей?). „Адски съм сигурен, че не искам живея в общество, в което единствените, които носят оръжие, са полицаите и военните”, заявява той.

5. Цветето в джобчето на сакото на Оскар Уайлд. Цветето най-често е било зелен карамфил – символ на хомосексуалността в началото на 20 в.

6. Двете кученца на Едит Уортън. Уортън имала много кучета през своя живот, най-често порода „Пекинез”. Много обичала да се снима с тях.

7. Екипът за езда на Жорж Санд. Санд предизвикала много дискусии, когато започнала да носи мъжки дрехи публично, но това за нея било колкото изразяване на индивидуалност, толкова и удобство.

8. Триъгълната шапка на Мариан Мур. Много са теориите какво е символизирала. Не се знае дали е било модно вдъхновение, но напомня на Джордж Вашингтон.

9. Шарената кърпа на Дейвид Фостър Уолас. Типичната шарена кърпа на Уолас не му попречила да се превърне в литературен ренегат и човек от народа едновременно.

10. Белите костюми на Том Улф. Костюмът е нещо повече от просто аксесоар, но белият такъв с 3 копчета е бил запазена марка на Улф. Той казва веднъж: „Открих, че за мен е много по-ефективно да се появя изглеждащ сякаш съм паднал от Марс и да се опитам да се впиша”.

 

Фото:mleddy.blogspot.com; biography.com; funlinksdaily.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …