Начало / Свят / Библиотеката на Ню Йорк започва гигантско обновление

Библиотеката на Ню Йорк започва гигантско обновление

Нюйоркската обществена библиотека ще бъде основно ремонтирана, а основната й сграда на Пето авеню ще бъде напълно обновена. Според амбициозните планове на директора й Антъни Маркс инвестицията ще е за един милиард долара, съобщи „Ню Йорк таймс”.

Идеята за тотално „презареждане” на институцията са от 2008 г., но финансовата криза попречи на осъществяването й. Парите трябваше да дойдат от продажбата на две от сградите на библиотеката в Среден Манхатън. Ръководството обаче отново се захвана с начинанието и за целта е влязло във връзка с прочутия британски архитект Норман Фостър, от когото се очаква да осъществи новия дизайн на библиотеката. Маркс, който стана директор миналия юли, планира откриването на още сгради на библиотеката, което ще струва 40 млн. долара. Той се надява фондове и дарения да подкрепят замисъла му. Около 150 млн.долара ще бъдат дадени от градската управа. Немалка сума ще бъде осигурена от продажбата на пет етажа офиси в билдинга, в който е настанен бизнес отделът на библиотеката.

Маркс предвижда да спести място като премести част от книжния фонд в Ню Джърси. Той уверява, че всяка една книга, закарана там, ще бъде достъпна за читателите в рамките на 24 часа след поръчването й – в сканиран вариант или чрез директна доставка. За да облекчи посетителите, библиотеката ще удължи и работното си време в някои дни от седмицата. Освен това всяко читателско място ще бъде оборувано с компютър, четец и безплатен интернет.

Чрез „Ню Йорк таймс” ръководството обяви, че отваря интернет форум, в който желае да получи обратна връзка от читателите и по-специално да научи как те си представят вида на библиотеката в бъдеще.

Настоятелството е обявило, че дава пълната си подкрепа за действията на директора. Подкрепят го и дарителите. Стивън Шварцман, чийто фонд е дарил 100 млн. долара на библиотеката през 2008 г., заяви, че е доволен от възродените планове за обновление и че когато те се осъществят, хората ще бъдат смаяни.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …