Начало / България / Софийските паркове стават библиотеки през август

Софийските паркове стават библиотеки през август

Наред с книгите, ще има театър и музика

flaer-green-library-face-08

Зелени библиотеки“ е инициатива на Столична библиотека, която ще се проведе тази година вече за девети път. На любими места в София ще има има и книги, и много събития, които популяризират четенето. Началото е още тази събота – 5 август 2023 г.

Къщички за книги например ще бъдат поставени в Северния и Западния парк. Заглавията в тях се зареждат от самата Столична библиотека. Идеята е посетителите на парка да прекарат време с хубава книга под сенките, а после да оставят четивото за следващ читател.

Неизменна част от „Зелени библиотеки“ е и библиобусът. Той също ще се появи в Борисовата градина, Южния парк или пък край Зоопарка. По лавиците му има общо 1500 интересни заглавия.

Наред с възможността да изберат хубава книга – и на място да се запишат в библиотеката, присъстващите ще имат удоволствието да срещнат любими поети или пък да послушат музика на живо. В инициативата ще се включат например Калин Терзийски, Иван Христов, Силвия Чолева и много други. Сред участниците е и Анджела Родел, чийто превод на „Времеубежище“ се сдоби с международния „Букър“.

В парковете на София ще има и изложби, свързани пак с книгите… „Зоопарк“ например ще представи редки книги, посветени на животните. „Поздрав от София“ пък  ще ни покаже картичките, които са се печатали едно време. Ще има и изложби, посветени на самите паркове, пък и още една, засвидетелстваща любовта на Алеко към Витоша.

Хубава част от „Зелени библиотеки“ ще е дарителската кампания в полза на Болградската библиотека в Украйна, както и за косовските българи. А всички могат да донесат и нещо от своята колекция за инициативата „Споделени книги“.

resize_302144363_5453574144750602_1992481162121182986_n

Ето някои от срещите – първата е на 5 август в Северния парк, на 6-и в библиотека ще се превърне паркът „Владимир Заимов“; после на 12 август паркът „Гео Милев“, на 13-и – Борисовата градина и т. н. Последната засега обявена среща е на 26 август в парка „Света Троица“.

Информация, снимки и илюстрации: Столична библиотека

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …