Начало / "Четящият човек" / Платон в помощ на гражданското недоволство у нас

Платон в помощ на гражданското недоволство у нас

Хармонията в живота се основава на култура

102013048_univ_lsr_xl

Истината е другаде – така звучи една от най-популярните сентенции, които свързваме с древногръцкия философ. И може би пак тези две думи и половина са отговор на въпроса защо никога не я откриваме.

Точно истината е абсолютната добродетел според него. Роден в Атина като Аристокъл, той расте като типичен аристократ на своето време – основните му занимания в детски и юношески години са насочени към спорт, гимнастика, музикална култура и много поезия. Вече млад мъж, той обаче се сблъсква с политическата реалност и именно разочарованието от това, което вижда, променя посоката на живота му. Всъщност и това е толкова близко до нашето време!

Упадъкът на демокрацията в онези години – около 400 г. пр. н. е., върви ръка за ръка с възхода на демагозите. Резултатът е ясен – Атина търпи поражение след поражение. На всичко отгоре абсолютното мерило за морал в очите на ПлатонСократ, е осъден на смърт.

За да съхрани себе си, Платон тръгва на път – и така всъщност след още много перипетии се избистрят идеите му, та да се стигне до създаването на Атинската Академия, светая светих на философията за вечни времена – и на практика първо висше учебно заведение в света. Постепенно трупа и опит, за да може да си отговори сам на въпросите, които го мъчат – като обяснява и политиката от философска гледна точка. Нещо, което на нас явно ни убягва през последните години…

Платон е изкусен писател, играе си вещо с формите, а творбите му са толкова универсални, че служат за обучение както по философия, така и по логика и етика и дори математика. За тежестта на неговата система се произнася след много векове и един Ницше, който нарича християнството „платонизъм за хората“.

Изреченото и написаното от Платон преди толкова векове обяснява и нашите сложни емоции днес – а мъдрите му максими разчитат недоволството, което ни тресе

102013048_univ_cnt_2_xl

ВДЪХНОВЯВАЩИ ИСТИНИ от ПЛАТОН
  • Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят.”
  • „Незнанието е коренът и стволът на всяко зло.”
  • „Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.”
  • „Онези, които разказват историята, управляват обществото.”
  • „Книгата е ням учител.”
  • „Мъдрецът говори, когато има да каже нещо, а глупакът – за да каже нещо.”
  • „Дребните цели пораждат дребни личности.”
  • „Всички се намират във война с всички, както в обществения, така и в частния живот, и всеки сам със себе си.“
  • „Не притуряй към огъня огън.“
  • „Невежи са само тези, които са решили да си останат такива.“
  • „Недобросъвестните оратори се опитват да изкарат лошото добро.“

Platon

Платон – заедно с учителя си Сократ и своя ученик Аристотел, поставя основите на Западната философия и наука. Основава своята Академия, когато е на 40. Диалозите му „Държавата“ и „Закони“ са едни от най-ранните тълкувания на политически въпроси от философска гледна точка. Достатъчно мъдрите хора избират добри политици, твърди той.

Информация и илюстрации: „Уикипедия” и jw.org

Прочетете още

tri (1)

Култов автор се завръща

Първа част от тетралогията на Джоузеф Кембъл „Маските на бога“ – „Първобитна митология“ четем в …