Начало / Любопитно / Книгите в уличното изкуство

Книгите в уличното изкуство

Много творци се вдъхновяват от тях

Mouse-reading-a-book-under-a-street-light-in-trompe-loeil-chalk-street-at-bDavid-Zinn-768x1024

Четенето се е отпечатало по стените и благодарение на стрийтарта – а точно той е сред най-модерните форми на изкуство през последните десетилетия. Пътят към превръщането му в естетическо преживяване е дълъг – от обикновения вандализъм през почти незабележимите стикери, та до голямомащабни корпоративни творби.

Интересен е процесът по откриването на книгите като важна тема за уличните творци. Сякаш и четенето – подобно на графитите, е на ръба на закона, по-скоро алтернативно, извън мейнстрийма. Факт е обаче, че графитите с книги са сред най-добрите изобщо. Ето примери отблизо и далеч.

01

Книгите са наши приятели – рисунка на стена от Кристофър Котчър. Тексасецът използва в работата си псевдонима Frenemy. Точно тази негова творба краси улица в израелското пристанище Яфо.

case_maclaim1

Купчинката книги на Андреас фон Храновски. Немският артист се изявява под името Case Maclaim. Тази негова творба е от 2016 г. Създава я за проекта Art (Re)Public, като може да се види в най-големия град на ФлоридаДжаксънвил.

02

Книжен клуб – рисунка от известния новозеландски артист Уонги Уилсън. Творбата му краси един от ъглите на сграда, в която се събира книжен клуб. При това говорим за предградие на втория по големина град в страната – Крайстчърч.

Mantra

Любопитството подхранва въображението – прекрасна улична рисунка от люксембургския град Еш-сюр-Алзет. Неин автор е французинът Мантра. Сам признава, че във вдъхновение за него се превърнали фотографиите на Марта Бевакуа.

alias

Момче чете книга – графит от немския уличен артист Алиас. Характерно за него е, че препечатва с различни материали творбите си, така че те могат да се появят и на повече места. Това важи и за тази… Четящото момче на Алиас се е появявало например в Хамбург, в Берлин, в Истанбул.

03

Мишка чете книга – разкошен пример за улично изкуство от Дейвид Зин. При това той създава цяла серия, в която главен герой е именно мишле. Картините се появяват една след друга в Мичиган.

04

Читател – разпалваща въображението творба на Джеф Аерозол. Година на създаване – 2014-а. Поводът е парижки арт фестивал. Джеф, чието истинско име е Жан-Франсоа рисува преди всичко портрети по фасадите с помощта на спрей и шаблон. Запазеният му знак е червена стрелка. Той е един от пионерите в графитите – рисува по френските улици още от 1982-а.

05

Жена чете на дивана – още една творба, възникнала във връзка с арт фестивал. Събитието, наречено artBGC ONE, се провежда във финансовия квартал на Манила. Автор на рисунката е Faile – творческа група от двама души, които носят едно и също лично име, Патрик.

06

Графити с истински книги – създава ги френският артист Левалет. Шарл, както е истинското му име, рисува по улиците на Париж и други френски градове от 2012 г. Творбите му често граничат с абсурда, но допълват добре архитектурната среда. Това важи и за „живите“ книги, които се появяват по стени и зидове из цялата страна.

3

Читателят пънкар – негов автор е арженецът Паткси Мацони Алонсо. Чрез серия такива рисунки иска да покаже пънкарите на хората, които отказват да разберат какви са те. Затова творбите му съдържат елементи на четене, учене, работа и разбира се, слушане на музика. Серията си започва през 2013-а, като точно този пънкар краси улиците на Палермо.

tumblr_mdddy0nKKB1r6wmavo1_500

Образованието е ключ към знанието – рисунка на Марчин „Барис“ Баряш в полския Лодз. Мястото е най-подходящото – фасадата на местния университет. Марчин всъщност работи в издателство и е илюстратор на детски книги.

07

Четенето е път – мащабен графит във Филаделфия. Част е от проект именно за голямомащабни творби, включващ удивителните 3000 рисунки. Автор точно на тази е Доналд Генслер. Водещата тема на събитието е съхраняване на афроамериканката история на щата.

streetartnews_tinho_frankfurt_germany-1

Купчина книги – и две деца, които търпеливо чакат отгоре им… Рисунката е на Тиньо, както се представя бразилецът Валтер Номура. Самият той отрасва сред пънкари и скейтъри в Сао Пауло. Казва, че е запазил от тези години критичния поглед към света наоколо.

Bill_Weber_S_Jazz_Mural_(67724565)

Летящите книги – джаз графитът от стените на Сан Франциско се съчетава по преграсен начин с инсталация от книги. Автор на музикалния мотив е Бил Вебер, а на книгите помага да полетят на Браян Гогин.

Информация и снимки: EBOOK FRIENDLY

 

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …