Начало / Любопитно / Съвременна робинзониада спечели немска литературна награда

Съвременна робинзониада спечели немска литературна награда

Книгата помага читателите да намерят смисъла

maxresdefault (1)

Луц Зайлер пише своята „Крузо“ още през 2014-а, като това е и първият му роман. Дотогава се занимава изключително с поезия. Книгата се превръща в бестселър и месеци наред е сред най-продаваните, а в крайна сметка носи на автора си и Немската награда за книга.

Почти десетилетие по-късно „Крузо” се оказва отново печеливша карта, защото Зайлер ще получи за книгата си и Литературната награда на Фондация „Конрад Аденауер“. Според журито, защото книгата „помага на читателите да се ориентират и да намерят смисъла в хаотичното епоха, в която живеем, като същевременно внася нови стойности в немската литература”.

59-годишният сега Луц Зайлер е сред най-награждаваните съвременни немски писатели. „Крузо“ пише и с вглеждане в собствения си живот – книгата съдържа автобиографични елементи. Действието в нея се разиграва на остров Хидензее, разположен в Балтийско море. Точно там е живял Зайлер в края на 80-те и дори работел в сезонен ресторант.

Сервитьорът беше дипломиран философ, заедно с него при нас работеше социолог, а чиниите миехме аз и един поет”, спомня си писателят. Точно времето, прекарано там, го вдъхновява да напише и книгата. „Това е първият немски романпродължава авторът, – в който събитията се разиграват през лятото и есента на 1989-а, като при това Берлинската стена не играе никаква роля в него. На първо място, това е приключенска история, робинзониада.

Главният герой в романа е начинаещ поет, който се хваща на работа, за да забрави за личната си трагедия. На острова среща вятърничавия Крузо, който му разкрива философията си за абсолютната свобода на човека и необвързаната любов. Успехът на книгата я превръща и в театрално представление, а телевизия ARD снима по нея и филм.

Зайлер е автор и на още една забележителна книга – „Щерн 111“, която излиза в самото начало на пандемичния период. За нея той вече получи наградата на панаира в Лайпциг. Събитията по страниците пък започват едва два дни след падането на Берлинската стена. Според критиците двете книги си приличат по лиричния език, който използва авторът, за да обясни промените в някогашната ГДР.

Луц Зайлер ще получи новоприсъдената награда на Фондация „Конрад Аденауер“  на 2 юли 2023-а във Ваймар. Тя върви и с парична добавка в размер на 20 хил. евро. Призът се връчва от 1993-а насам. Сред носителите ѝ са например Адам Загаевски, Херта Мюлер и др.

kruso

Самият Луц Зайлер е зидар и дърводелец по професия. Започва да пише, докато кара казарма. После учи немска филология. Работи като творчески директор в Дома на Петер Хухел – известен немски поет и публицист

Информация и снимки: Suhrkamp, Kaffeehaussitzer, masuko13 и „Уикипедия“

Прочетете още

_dInphQR92o

„1984“ е най-крадената книга в руски книжарници през 2023 г.

Интересът към утопичния роман е необичаен Веригата Читай-город изнесе любопитни данни, според които класическата книга …