Начало / Любопитно / Квадратната глава – необикновена библиотека в Ница

Квадратната глава – необикновена библиотека в Ница

Носи името на Луи Нюсер

caption (1)

Съвременната архитектура е на почит в Ница, както си личи и по библиотеката, която прославя града по цял свят. Представлява всъщност човешки бюст, но внезапно главата е придобила формата на куб. Вътре в нея пък има административни кабинети, рафтове с книги, а заедно с това и уютни места за разтварянето им.

Отвън необикновената библиотека изглежда по-скоро малка, но истината е, че тя се разпростира и в още една сграда наблизо, като съхранява около 200 хил. печатни единици. Общата ѝ площ е внушителните 10 хил. кв. м.

Идеята за главата-куб хрумва на двама архитекти – Ив Баяр и Франсис Шапю. Те пък се обръщат към скулптора Саша Сосно. Библиотеката е завършена в началото на нашия век, като тържественото ѝ откриване е през не толкова далечната 2002 г. За кратко време се превръща в един от най-посещаваните обекти в Ница, който е наричан и „столица на Лазурния бряг“.

la-tete-carree (5)

Проектът става известен именно като „Квадратната глава“ – La Tete au Carre. Мястото също е най-удачното, защото в съседство е разположен Музеят за съвременно изкуство на Ница, пък и симпатичен малък парк

Библиотеката получава още едно важно признание – тя е обявена за първата обитаема скулптура в света. Наречена е в чест на уважаван местен автор и учен от миналия век. И илюстрира една френска поговорка, според която многото четене прави главата… квадратна.

Информация и снимки: tournavigator.pro, sergeyurich.livejournal.com и tripadvisor.ru

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …