Начало / Свят / Президентска библиотека отвори врати в Прага

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна

141099

Библиотеката носи името на първия чехословашки президентТ. Г. Масарик. Тя съдържа близо 200 хил. тома от сбирката на изключително почитания в Чехия политик.

Историк и философ по образование, Масарик дарява книгите си с надеждата те да бъдат достъпни за всички хора. Честта да изпълни това негово послание се падна на сегашния чешки президент – Петър Павел.

Според директора на учреждението Рудолф Кучера президентската библиотека е уникална в световен мащаб, като може да се сравни единствено с наследството на президенти от ранга на Хувър, Кенеди или Дьо Гол.

Книгите на Масарик са в области като философия, история, държавно управление, социология, теология и право. Някои от тях са още по-ценни, тъй като съдържат саморъчно написани от президента бележки. Има също така много проза, както и периодика.

Самият Масарик основава още в началото на 30-те на миналия век институт, на който предава личния си архив, подаръците, които получава като президент, както и на практика цялото си състояние. Желанието му е с финансовите средства да бъде изграден дом на новородилата се институция. И макар че за целта е отредена и земя, това никога не се случва. Нещо повече, комунистическият режим изземва през 50-те финансовите средства, наследени от първия президент, и разпръсква неговата лична библиотека на различни адреси.

TGM

Колекцията на Масарик наброява удивителните 200 хил. тома. Сред книгите, притежавани от първия чехословашки президент, има истински уникати

Всичко започва да функционира наново под давлението на първия постсоциалистически чехословашки президент – Вацлав Хавел. Така се стига и до сегашното тържествено откриване на президентската библиотека за обществеността 86 години след смъртта на Масарик.

Информация и снимки: aktualne.cz, i60, nkp.cz и e-zatecko.cz

Прочетете още

-JRrmcEFYxwj-jgzln4S9qy8-ezgif.com-webo-jpg-converter

Нобелов лауреат отива на съд за неуважение към националните герои

Писателят ще трябва да се извини и да плати огромна глоба, ако загуби Китайски блогър …