Начало / Автори / Петер Биери пое със своя нощен влак към вечността

Петер Биери пое със своя нощен влак към вечността

Философът остави прекрасни романи

1207

Паскал Мерсие е името, което обаче трябва да изпишете, когато търсите негови книги. А първа в резултатите ще е „Нощен влак за Лисабон“. Романът се появява през 2004 г. и се превръща в бестселър. Девет години по-късно Биле Аугуст го екранизира, като ангажира за главната роля Джеръми Айрънс.

Няколко години след успеха на книгата Биери или Мерсие се оттегля от преподавателското поприще. Дотогава е изнасял лекции в Свободния университет на Берлин, но липсата на свобода го кара да предприеме тази стъпка. Изключително ерудиран и образован, той владее латински, гръцки и иврит. Роден в Берн, открил любовта в Лондон и посветил се на науката в Бъркли и Харвард, Биери пише философски трудове и изследва морала дълго време. През последните години от живота си живее в Берлин. За последно издава книга през 2020-а. Романът носи многозначителното заглавие Das Gewicht der Worte – или „Тежестта на думите“. А сега ни напусна на 79.

Книгата, която му печели световна слава, продължава да открива нови и нови верни читатели. Самата Исабел Алиенде я нарича „пиршество за ума. Историята за учител по древни езици, който се качва на нощния влак, за да открие смисъла на приятелството и любовта, бързо трогва и се вкоренява в ума и сърцето.

Изгубихме изключителен философ и писателсподеля издателката на Биери Йо Лендъл.Цял живот той показваше как идеите и онова, което ни се случва, се влияят взаимно. Философът в него се учеше от разказвача, както и обратното, с романите си сочеше големите въпроси пред човечеството. Точно тези книги остават сега. Благодарни сме за това.”

noc

Биери се посвещава на художествената литература в средата на 90-те. Тогава се ражда и псевдонимът Паскал Мерсие, от фамилиите на философа Блез Паскал и писателя Луи-Себастиан Мерсие

Кой е всъщност Паскал Мерсие става ясно след втория му роман – Der Klavierstimmer. Няколко години по-късно излиза и „Нощен влак за Лисабон”. Критиката реагира разнопосочно, но пък читателите са единодушни – родил се е роман, който осветява пътя на всички ни. Дори в най-тъмната нощ.

Информация и снимки:  Globe Echo, Universiteit Utrecht и Edition-115

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …