Начало / Автори / Жоржян Банов – от атеизъм към християнство

Жоржян Банов – от атеизъм към християнство

Жоржян Банов е роден през 1949 г. в София. С музика започва да се занимава от най-ранна детска възраст, когато по желание на майка си започва уроци по цигулка. Комбинацията от вроден музикален талант и усърдие в свиренето скоро дават резултат и на 10-годишна възраст редица музикални критици вещаят на малкия Жоржян светло бъдеще в класическата музика. А самият той казва за този период от живота си, че „съвършенството си имаше цена – вместо младежки лагери и футбол в неделя сутрин, аз репетирах и репетирах непрестанно”.

На 15-годишна възраст Жоржян за пръв път се сблъсква с рокендрол музиката. Броени месеци след като чува първата песен на Бийтълс по късовълновото радио, което с дядо си нелегално слушат нощем, заедно с най-добрия си приятел Троши (Трошан Владовски) решават, че ще основат рок група. Така през 1964 година се ражда една от първите български рок групи – „Сребърните гривни”, в която Жоржян става барабанист, въпреки че няма какъвто и да е опит с ударните инструменти.

В следващите няколко години „Сребърните гривни” пленяват сърцата на стотици хиляди млади българи, които откриват в рок музиката възможност за бягство от комунизма и проблемите. Успехът на бандата не трае дълго – в началото на 70те години комунистическата цензура решава, че групата насажда „опасни империалистически идеи” в умовете на младите хора и забранява на „Сребърните гривни” да свирят пред публика.
Това е тежък удар за Жоржян, който твърдо решава, че ще избяга в чужбина. През 1972 заминава за Източна Германия, откъдето през Прага успява по нелегални канали да се озове в Австрия. Там посолствата на всички западноевропейски страни и Канада му отказват убежище, което оставя САЩ като единствен избор. След няколкомесечно чакане във Виена пристига американската му виза и не след дълго Жоржян се оказва в Детройт, където бързо намира работа.

Неспокойният му дух обаче не успява да се задържи дълго на едно място и съвсем скоро той отново е на път – този път към Калифорния, с мечта за музикална кариера в Холивуд. По пътя обаче се случва нещо, което променя посоката на живота му завинаги – освен че среща любовта на живота си – Уини, Жоржян от заклет атеист става християнин. По тази причина вместо в търсене на музикална кариера той решава да вложи цялата си енергия и талант в подкрепа на хора, изпаднали в крайна нужда.

Така заедно със съпругата си Уини основават организацията Global Celebration, която осъществява различни хуманитарни проекти в нуждаещи се страни по целия свят, вариращи от изграждане на кладенци за питейна вода в Мозамбик до грижата за децата в три сиропиталища в Никарагуа. Измежду мащабните проекти на организацията е и този за подпомагане на развитието на духовността на българската нация, в рамките на който през последните 10 години се финансират различни издания на Библията и други богословски изследователски материали.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

Един коментар

  1. Nai – hubavoto ne6to, koeto moje da se slu4i an 4ovek e da sre6tne Hristos!