Начало / България / Ваклуш Толев събира историята на религиите в книга

Ваклуш Толев събира историята на религиите в книга

Човек е тук, за да еволюира, казва богословът и духовен учител

image0

Книгата се ражда още през 90-те, като има вече няколко преиздания. Тя отразява в най-пълна степен оригиналните му възгледи, идеите му и прочита на религиите. Ваклуш Толев създава и собствено учение, което нарича Път на мъдростта. Автор на книги и издател на списание, той ни напусна преди десетилетие на 90.

Сега неговите последователи предлагат ново издание на „История на религиите“ – книга, която съдържа обширен преглед на големите световни вярвания като християнство, мохамеданство, будизъм и др. Авторът е намерил място и за специална глава, посветена на атеизма. Той съпоставя религиите и извежда своя собствена Доктрина за йерархията.

Новото издание на „История на религиите“ ще срещне читатели и почитатели в рамките на фестивала „Пловдив чете“ – събитието е на 24 юни от 16 ч. в пловдивския „Хеликон“ на ул. „Княз Александър I” 29. Книгата ще представи Петко Атанасов.

По случай стогодишнината от рождението на Ваклуш Толев, която се отбелязва през тази 2023-а, премиера имаше и документален филм. Продукцията, режисирана от Николай Василев, съдържа материали от близо четвърт век – между годините 1998-а и 2022-а. Спомени за духовния учител разказват много известни наши личности.

Пак в знак на почит към него се появява и това ново издание на „История на религиите“. “Религията като вяра и учение за живота носи идеята за Целостта. Тя е единство в йерархията на възможностите човешки”, казва авторът още в увода. „Този труд на Ваклуш Толев е като духовен подаръкотбелязва пък издателят Румен Леонидов, – пълен не само с информация, но и със знание. Неговото място не е само в България. Той надхвърля границите на нашата малка територия…” „Малко хора говорят за атеизма с любов – коментира книгата и д-р Илко Семерджиев, – но Ваклуш го прави. Прави го, защото много добре знае и го казва в прав текст, че безбожници има, но безверници няма.

Vaklush-Tolev_19990318_1024x768px_pl-copy

“Човек е тук на земята, за да може да еволюира, за да може да допринесе за еволюцията на планетата и еволюцията на космоса.” (Ваклуш Толев)

Информация и снимки: Общество „Път на Мъдростта“

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …