Начало / Любопитно / Най-полезните навици на успешните писатели

Най-полезните навици на успешните писатели

И писането е занаят – като толкова много други неща

glenn-carstens-peters-npxXWgQ33ZQ-unsplash

Изкуството да пишеш добре обикновено има две страни. Едната е безспорна и без нея просто няма да се роди нищо… Това е талантът! Дори погалените с дар слово от съдбата обаче се нуждаят от добър порядък, за да се превърнат в ефективни писатели.

Когато се ровим в биографиите на големите, откриваме точно това – те спазват строго очертан дневен ред, който включва разнообразни дейности. Има писатели, които творят рано сутринта, други вместват писането в графика си, все едно са на пълно работно време през деня. За нощните птици е ясно – вдъхновението ги сполита, след като падне мрак.

Наред с това писателите се нуждаят от нещо, което да уравновесява психическите усилия, които полагат, за да се роди книга. Има чудесни примери в това отношение – градинари, спортисти или пък риболовци, писателите търсят хармонията по всякакъв начин.

Да си успешен писател не е чудо, ами резултат от положения труд. Навиците играят в това отношение главна роля. Ето онези, които са ключови при големите

yannick-pulver-hopX_jpVtRM-unsplash

Как се става добър автор
  1. Пишете всеки ден. Рутината дава спокойствие на мисълта. Заедно с това помага един автор да погледне сериозно към заниманията си. Пък и бюрото с пишещата машина или компютъра е работното място. Там се случват най-важните неща в живота на големите писатели.
  2. Довършвайте историите. Последователността помага да не сме разпилени. Недовършените творби обикновено носят доста недъзи и когато опитаме да ги сглобим, винаги остава нещо дразнещо. Пък и като сме концентрирани, работният процес тече гладко.
  3. Писането е занаят, знаят големите. Полезно е да следим специализираната литература, посветена на писането, а заедно с това да се срещаме с други писатели. Общността може да ни даде и сигурност, и посока.
  4. Изненадващите ходове са любими на известните писатели. Сякаш в един момент за тях престават да важат всички правила за писане – точно това прави книгите им оригинални и запомнящи се. Обратното означава, че всеки текст ще е лесно предвидим и следователно, също толкова лесен за… забравяне.
  5. Вдъхновението е като птичка на рамото. Но всеки има начини да я извика. Един път с компания, друг път – като изследваме самите себе си. Постоянството ни позволява да видим кога ни навестяват най-хубавите идеи. И съответно да търсим тези състояния.
  6. Упоритостта е особено ценена. Представете си колко много големи творби нямаше да бъдат създадени изобщо, ако авторите им не притежаваха толкова важната упоритост. Писането е като бягане на дълги разстояния. Дори когато един текст е завършен, има още препятствия за преодоляване – редактор, коректор, издател… Всеки от тях мисли доброто на една книга, но сблъсъците понякога са повече от неприятни. Затова се нуждаем от търпение и… упоритост.
  7. Сърцето задава тонът. Успешни писатели са онези, които следват стремежите си. Ако един творец започне да се съобразява с това откъде може да си докара възнаграждение, написаното от него олеква и прозира. Доказано е, че истински стойностните хрумвания са резултат от вътрешния диалог и умението да живеем. А това са неща, които нямат нищо общо с парите.
  8. Гилотината на критиката – тя може да обезглави всяко вдъхновение. Понякога критиката виси като дамоклиев меч над начинаещите автори и бързо слага край на кариерата им. Големите писатели и те плачат – от прочита на книгите им. Най-грешно в случая е да мислим, че отрицателното мнение напада самите нас. Тук полезният ход е човек да разпознава градивната, конструктивна критика, която може да му донесе много – за разлика от обикновената плява, възхваляваща или унищожаваща, чието действие е кратковременно.
  9. Всяка история се нуждае от читатели. Ненапразно едно време книгите са били публикувани първо в подлистници – така историите се тествали директно върху четящите. В наши дни много автори – дори от световна величина, разпращат довършените си книги на целева група от критици, блогъри или пък най-обикновени читатели. Мненията им помагат да се финализира книгата, а след това и да се издаде.
  10. Най-полезното – да обичаме работата си. Големите творби са като флирт на писателя с думите. Ако той не обича написаното, резултатът ще е по-скоро небрежно създаден текст, който едва ли ще ни развълнува. Но ако любовта към думите е отпечатана във всеки ред, това ще направи книгата разпознаваема и предпочитана.
За навиците на успешните писатели: Краси Проданов
Снимки: Aaron Burden, Glenn Carstens-Peters и Yannicka Pulvera за Unsplash

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …