Начало / Автори / Шест вълнуващи факта за Пушкин

Шест вълнуващи факта за Пушкин

Роден е преди вече 224 години

027507c55fd97df1977d848e5532fa4c

Поетът до днес е смятан за най-значимия представител на руската школа, като влиянието му всъщност далеч надминава очертанията на писаното слово. Като обществена фигура той подкрепял декабристите, а заедно с това смело говорел за социалните проблеми, които вълнували тогава хората.

Знаем за него, че започва да пише едва 12-13-годишен. Става член на литературно дружество като юноша и въпреки крехката си възраст, изявява мнение за модернизация на руската литература.

Съдбата му е драматична, като много пъти стиховете му предизвикват скандали. А живее повече от пъстро – член на масонска ложа, играч на билярд…

Казват, че най-плодотворният период в живота му е след като неговата възлюбена – Наталия, отвръща на любовта му. Но пък точно нейните любовни връзки му носят нещастие и в крайна сметка го отвеждат на смърт. Застрелян от любовника ѝ Жорж Дантес.

Творбите му са считани за шедьоври, а животът му е като роман – това е Александър Сергеевич Пушкин. Ето още шест вълнуващи факта, свързани с образа му

1653690389_1-celes-club-p-yevgenii-onegin-fon-krasivie-1

ШЕСТ ФАКТА за ПУШКИН
  1. Викали му Французина, защото от 12-годишен учел във Френски лицей.
  2. Смятали го за посредствен, понеже завършил с добри оценки само по френски и руски.
  3. Все пак е хубаво, че са му казвали Французина, защото Дребосъка би звучало още по-пренебрежително… А точно с това е известен Пушкин, с ниския си ръст.
  4. Поетът е бил повече от уважавана фигура. В писма на негови съвременници е наричан например „учтив“ или пък „скромен в разсъжденията си“. Още една квалификация за него, пак от писмо – „дете по душа“. Това бил Пушкин в очите на познатите си…
  5. Още едно обстоятелство от живота му като сюжет от книга. Пушкин се смеел много отривисто и веднага се разбирало, че присъства на едно или друго събитие. Сам той казвал, че всичко, което е смешно, води до по-добро душевно здраве.
  6. Силните на деня го уважавали. Например Николай І, самият император, се интересува от творчеството на Пушкин. Пак той му гарантира, че няма да бъде цензуриран като другите творци.
Факти за поета събра Краси Проданов
Илюстрации: pikabu.ru, Правда Гомель, beolin.club

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …