Начало / Любопитно / Къща от книги се крие в горите край Венеция

Къща от книги се крие в горите край Венеция

Постройката е изцяло дървена

Casa-del-Libro-Alpago-1

Създател на любопитната къща е един италиански архитектЛивио де Марки. Самият той казва, че от малък обича книгите: „Харесваше ми да си съграждам от тях най-различни фигури и да ги трупам една върху друга. Къщата е реализация на детските ми мечти.”

Конструкцията е от дървени елементи, които до един са във формата на книги. Най-голямата от тях захлюпва постройката отгоре, като се превръща в покрив. Прозорците и вратите също приличат на отворени книги. Оградата пък е от забучени моливи – с порта… очила.

Влезе ли обаче посетителят на книжния дом вътре, съвсем остава без дъх… Мебели, аксесоари и дори завесите също са от дърво. Масата в трапезарията – и тя прилича на книга. Леглото в спалнята също е като отворена книга, така че потъваш в сън на практика между страниците ѝ.

Къщата от книги е построена от Ливио де Марки през 1990 г. Той избира за нея място в планината Алпаго – само на 95 км от Венеция. Освен че е доказателство за таланта му на архитект, дърворезбар и скулптор, необикновената постройка е като послание за това колко вълшебства крие четенето.

Casa-del-Libro-Alpago-2

Харесваше ми да съграждам от книги най-различни фигури и да ги трупам една върху друга. Къщата е реализация на детските ми мечти.”

Информация и снимки: mybestplace.com, Collater.alcraftsmanshipmuseum.com и Alpago Club

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …