Начало / Свят / Наградите „Оруел“ ще отличат книги за диктатори и бездомници

Наградите „Оруел“ ще отличат книги за диктатори и бездомници

Темите и през 2023-а са от цял свят

Orwell-Prize-1

Отличието съществува от 1993, като финансовата отмяна за победителите идва от продажбите на книгите, създадени от Джордж Оруел. Затова и често сред номинациите се прокрадват всякакви възможни паралели например с „1984“.

Връчват се общо в шест категории – за нехудожествена или художествена литература на политическа тематика, за журналистика, блог, за разкриване на социални злини, както и специална награда.

Сред номинираните през тази 2023-а е например The Patriarchs на Анджела Сайни, която разкрива пътя на мъжете към завладяването на света. Fire of the dragon на Иън Уилямс пък разглежда студената война, която води Китай със съседите си и Западния свят.

Сред романите пък откриваме The story of the forest. Линда Грант описва историята на младо момиче – от Рига до Ливърпул, като сенките на цяло едно столетие надвисват над съдбата ѝ. Номинация за Награда „Оруел“ има и Барбара Кингсолвър, която вече спечели „Пулицър“ с романа си Demon Copperhead.

Мащабите и дълбочината на темите подсказват в какво странно и сложно време живеемказва Марта Лейн Фокс, която е председател на журито. – Ясният разказ пък ни помага да разберем много повече за някои от предизвикателствата, пред които сме изправени, от геополитиката и преодоляването на исторически несправедливости, та до бъдещето на здравеопазването. Тези книги ще ви трогнат, ще ви информират и ще помогнат да разберете какво се случва покрай вас.”

Orwell political shortlist

През 2023-а дебют ще направи и нова категория – посветена на бездомничеството. Наградате ще бъдат връчени в центъра на Лондон на 22 юни

Информация и илюстрации: The Orwell Foundation, Goldsmiths и Lighthouse

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …